Thursday, September 08, 2011

Allah itu ada bersamamu..


Assalamualaikum sume..

Aku Tidak Cantik.. krn kecantikan itu hanya milik Allah dn krn pujian itu adlh senjata yg akn memusnahkan...

Sy xnk jadi seorg prempuan yang cantik.. Ish, tipulah pompuan xsuke jd cantik.. Ei, seriusla..
Btol ni, sy cume nk wajah sy tenang, bersinar dn mampu mengingatkn org len pd Allah..
Itu sahaja, ckupla..
Kecantikan selebihnye hanya utk suami sy suatu hari nnt..
In Sha Allah.. :)


Teringat mse usrah dulu, rasenye xyah gtau sape naqibah dn bile sy hadir usrah  ni..
Ade ahlinye tanye sy, die muslimah yg lebih mude 2 tahun dr saya..

" Akak xde pakwe ke..?? Akak kan cantik, lembut je.." haih.. puji lagi.. xpela, sy terime.. hehe
" Akak, nape akak xlayan laki tu, die mcm suke akak je.." hmm, ni nk kene tarbiah lg nie.. hehe
" Dayah, awk mmg xde couple ke..? Ke dh bertunang..?" wah, lg advance kwn sy nie.. huhu

Knape awk sume tanye soklan cmtu.. Bukan nak marah, cume nk tanye.. Kalau sy ade pakwe, brmakna sy bagus ke, atau laku..?? Ha, cube fikir.. Utk brkawan, xperlu pon lelaki sbenarnye.. Prempuan dh ckup ramai Allah ciptakan, lebih2 lg akhir zaman ni.. Prempuan lebih ramai dr lelaki..

Kalau sy xde pakwe, knape..?? Sy xuntung dn sy juge xrugi. Btol kn?
Biarlah org nk kate ape pon pd sy, pendirian sy teguh.. Bkn Anti-lelaki, cume bersederhana dlm pgaulan..
Xterlalu rapat, hanya bese2 je ckupla.. Utk brtukar ilmu, brtukar pandangan, dn medium dakwah.. In Sha Allah..

Kalau sy minat seorang lelaki, dn dh mule pon bnde ni sbenarnye, pertama sekali sy akn rujuk pd ibu ayah.. Bg tau mama dgn abah yg sy brkawan dengan lelaki nih.. Bia mama dgn abah tau dgn lelaki mana sy brkawan baik.. So that i will not *melampaui batas*..

Dan of course, jalan terbaik untuk saling kenal atau sesi taaruf adlh tunang.. personal or official..
Dh lepas tunang, abes belajar, dh settle matlamat hidup smentara, nikah la.. abes cite.. hehe



Sejak masuk universiti, sy cube ubah cara sy layan lelaki. Maklumlah dunia dh brubah seiring dgn masa. I need to change for it..!
Sy biasakan diri utk xkekok time brckap atau brbincang face-to-face dengan kaum Adam nih.. Mule2 mmg janggal, tp Alhamdulillah segalanya terjaga smpai skrg.

Dulu kt maahad, xde lelaki pon yg berani minx nombor talefon sy, samada scara prsonal atau mlalui rakan..
Tp kt universiti ni dh xleh nk sorok.. Mane ntah dorg dapat.. Tp kdg2 atas dasar urusan kerja, sy sndri yg akan bg nombor sy pd lelaki..

And, lumrah.. Nombor tu akan diketahui oleh lelaki-lelaki yang lain pulak.. Sampai ke senior, dn org-org yg sy sndri pon xknal die tu sape.. Cume nasehat sy pd sape2 yg ade nombor phone sy.. Please introduce youself first if you send me a message on my handphone.. Sebab, sy xkn layan nombor yang xbernama..

So, my main point actually.. Jgn salah sangka pd aksi mmberi nombor talefon kpd lelaki..
Jangan sesekali cakap die tu gatal atau prempuan murah.. Ingatan ni utk diri saya dn sume kwn2..
Mane kite tau kalau mereka ade urusan kerja yang prlu prbincangan.. Atau maybe utk berdakwah..
Sy xnafikan nset adlh medium dakwah yang paling berkesan.. :)
Gunakanlah sebaik mungkin tau.. Ingat, Allah Maha Melihat..

Jangan rasa diri antum kseorangan kalau antum xde teman rapat.. Jangan rase diri antunna sunyi tanpa seorang lelaki brnama kekasih.. Jangan dan jangan..

Kerana Allah sentiasa bersama antum walau di mana antum berada, walau dalam keadaan ape skalipun, Dia tetap akan menemani antum, sentiasa brsedia mendengar sgala luahan dn aduan dr antum, dn percayalah Dia xkn pernah meninggalkan antum walau sesaat skalipon.. You're never alone, believe me.. :)

As Salam..

6 comments:

Syarfa' Hebat said...

chillax la x de pakwe:))hahahaha....
jodoh itu akan sampai jua ....
cuba cepat atau lambat...
hanya Dia yang tahu:)

kepap;DD said...

nukilan terbaik :) teruskan!:)

nur_alhadi said...

syarfa..! hehe, tu bkn pakwe laa..
insha Allah, doaknlah kite akn dpt yg trbaik..
sbg imam mnuju syurgawi..

kepap : syukran ye.. slamat mmbace.. :)

Azmi Khan said...

tersentuh sy membaca nukilan itu....
bkn mudah utk mencari org yg tetap pendirian mcm nie.....
insyaallahu Taala akan ada jodoh yg terbaik untuk anda....

Cinta sesema manusia sahaja tidak cukup jika tidak diutamakan cinta pada Allah....
sy br selesai menulis satu artikel kesan mencari cinta sesama manusia tanpa mencari dahulu cinta kepada Allah.....

sy berharap agar anda dpt meneruskan pendirian anda itu......
jgn malu @ segan dgn org kerana sikap anda kerana bukan mereka yg tentukan syurga kita tetapi keteguhan pada hukum Allah menentukannya.....

http://nurulimankehidupan.blogspot.com/

nur_alhadi said...

kpd Azmi Khan, syukran ats skongan yg enta beri..
Insha Allah sy cube prtahankn iman ini..
Mohon doa enta juge..

Sy akan ziarah blog enta.. :)

adibafifi93 said...

simple yet well written,nice post though:)