Friday, October 07, 2011

Hati-hati dalam merisik...

Assalamualaikum sume.. =)

Alhamdulillah atas segalanya Ya Rabbi.. Kalimah ape lg yg wajar meniti di bibir sntiasa mlainkan kalimah ni..
Alhamdulillah thumma Alhamdulillah, syukur Ya Rabbi.

Ok, beberapa hari yang lpas sy ade dpt stu soklan dr seorg hamba Allah ni. Lelaki, seorg Muslim. 
Insha Allah, hari ni sy akn kupas lebih lanjut sbg solusi yang lebih baik utk msalah die ni td.
Soklan hamba Allah ni brkait pasal mcm mne nk approach pompuan yg die suke. Dlm kate lain, "Merisik".

Ada pompuan yang jenis suke memaksa. Die pakse laki tu supaya ckp yang laki tu sukakan die ke x.
Ada pompuan yang malu. Senyap je. Xtau pon sama ade laki tu minat kat die ataupon x. Ini bahaya.
Sebab si lelaki td akan rse bosan, dn perlahan2 akan tinggalkan pompuan td. Ni pon msalah jugak.
Tapi xpelah, sy ade bwk stu care untuk antum sume yg dlm proses nk "Merisik" seseorang.
Xkire laki atau pompuan, sume boleh gune care ni. First skali, niat kne betol. Jangan main2 pulak. Huhu

Ha, teruskan bace. Ntah gmbr kawin sape la sy amik ni, comel kan.. Hehe


Cara yang sy rase paling selamat dn Insya Allah brlandaskan syariat Allah ni ialah dengan gune orang tengah.
Sy yakin antum sume penah dgr bnde ni. Care ni mmg xkn mgguriskan hati sape2 pon. Malah memelihara.
Antum tau care ni, tp msalah antum ialah mcm mne nk cri orang tengah yang betol2 amanah kn.. Takot kwn mkn kwn..
Ha, sy faham masalah tu. Xpe2, rilek2.. Senang je sbenarnye.

Kalo antum lelaki, dn mnaruh harapan atau minat pd seorang muslimah ni, antum jgnlah gune org tengah lelaki.
Nnt xpasal2 die plak yang kebas muslimah idaman antum tu. Merisik la konon.. Hehe
Antum cri org tengah yg muslimah jugak. Lg elok klu teman rapat muslimah yg antum suke tu.
Tanye kn pd die, muslimah yang antum minat tu dh berpunye ke blom. Sape kluarganya, ape2 jelah yg antum nk tau. Dan antum perlu tau. Jangan lebih-lebih plak ea..
Xkn sume nk ajar, antum kn dh besar. Lebih mahir dr sy, mungkin. :)

Kalo antunna muslimah, suke kn seorg muslim. Xkn antunna nk gune pngantara muslim kn, xelok mcm tu.
Antunna still boleh gune sahabat antunna utk risik muslim td. Insha Allah, muslimah2 ni boleh dpercayai.
Nk selamat, cri kwn2 antunna yang dh bertunang, yg dh berpunye. Konfem la die xsangkut dgn muslim tu.
Hahaha, mcm main2 je kan. Gurau2 jugak, tp ni care yang paling afdhal tau. Nabi pon gune orang tengah.
Jangan pandang remeh. Fahamkan betul2..


Orang tengah ni antum sume kne cari yang thiqoh, boleh dpercayai, org yang ibadahnya banyak. Lg elok kalo die boleh jge hubungan antum sume swaktu proses taaruf ni.
Bagi antum yang terlibat dalam Halaqah dn Usrah, mmg senang la keje antum.
Antum mudah cari org2 yang thiqoh dlm kalangan antum sndri. Murabbi antum pon ok jugak kan.
Biasanya kalo org berUsrah atau berHalaqah ni, dorg akn minx Murabbi yang tolong. Atau sahabat2 usrah.
Sebab tu care orang tengah ni popular dlm kalangan Muslim dn Muslimah yang idup dlm halaqah Islam.

Kalo antum sume kate susahla nk gune orang tengah ni, xpe je. Antum boleh tros jumpe dgn ibu bapa muslimah atau muslim td..
Silakan, nyatakan hasrat antum untuk berkenalan dn brsahabat dgn org yg antum idamkan tu.
Tapi ingat, jangan lampaui batas percintaan. Jangan lebih-lebih. Allah Maha Melihat tau.
Elakkan berjumpa selalu, apatah lagi tanpa ditemani mahram kedua-dua belah pihak.
Xyahla nk dating, kuar makan sesame. Sume tu xgune, buang mase dn duit je.
Dan stu lg pringatan, jangan lampaui kuasa wali org yg antum suka tu. Kurg ajar kn kalo antum tros jumpe muslimah td then ckp yg antum sukekan die. Tanpa izin wali yang berhak ats muslimah tu.
That is my opinion.. Ok..

Dh risik, berlangsunglah proses taaruf antara antum dgn org yang antum suke. Berpada-pada tau.
Jangan malampau. Ingat, perkara yang berlandaskan syariat ni xkn melanggar peraturan duniawi.

Yang seterusnye, proses2 yang antum sume mahir dh kot.
Hehe, jage diri dn peribadi.
Insha Allah, mudah-mudahan mnjawab soklan.

"Jadilah yang soleh untuk dapat yang solehah, dn begitulah sebaliknye.."

As Salam..

4 comments:

Syarfa' Abdul Aziz said...

*bilalah den nk dirisik nih?hahahahahaha...*memain jek:)

nur_alhadi said...

tu tandanya Allah pelihara awk.. hehe

Ana Haziqah said...

huhu...xpe ar.ana akan tggu jdoh yg d beri olehNya..hee:)

nur_alhadi said...

sesungguhnya itulah yang terbaik buat awk.. :)