Thursday, October 06, 2011

Lidah Melayu persis Arab..

Assalamualaikum sume.. =)

Harini dgn semangat berkobar-kobar (yelah tu..) sy nk bgtau antum sume satu fakta.
Sy sendri pon xtaula fakta ni btol atau hauta. Tp Insha Allah, doa sy smoga fakta ini benar2 fakta.
Smalam sy bace la satu buku ni, sementara kebosanan brmaharajalela di dalam hati.

Dan Alhamdulillah, byk btol kisah bermanfaat yang dpt sy fahami. Buku ni dh lame, tp bru skrg jumpe.
Dalam keseronokan mmbace, dtgla idea utk berkongsi sebuah artikel ni dgn antum sume tau.
Ha, baik x sy..?? Hehe, Nauzubillah. Jangan riak, itu dosa..

Fakta yang sy ckp kt atas td tu cmni :

" Orang Melayu kini masih dikagumi kerana pandai membaca Al-Quran persis lidah orang Arab. Walaupun sesetengahnya berlidah Jawa tetapi mereka masih dapat mnyebut perkataannya dengan baik dn tepat. Mengapa orang Melayu sehebat itu sedangkan mereka tak faham pon maknenye.."


Ha, dah bace fakta td..? Dah bace kata-kata Ibn Al-Qayyim kt atas ni..? Bagus2.. Jom, teruskan lg.

Kenapa lidah orang Melayu dikatakan persis lidah orang Arab tu ek? Antum nk tau x knape..? Ha..
Sebab kalo kite prasan masyarakat Melayu ni, dorg akan hntar anak2 dorg blajar ngaji sejak dr kecik lg.
Buktinye dapat antum tgok kalo anak2 dorg dh baligh, mesti dh khatam Al-Quran at least sekali.
Itulah sebabnye, lidah anak2 kecik dh diajar cara-cara betul utk mnyebut ayat-ayat Allah. Untung kan.
Tapi antum jangan salah paham, itu zaman dulu. Melayu time mak ayah kite, time atok nenek kite dlu.

Zaman skrg ni, Melayu dh makin moden. Melayu dh makin canggih. Makin pintar, tapi masih ditipu.
Org Melayu skrg ni lg teruk dr orang Islam kt China sane. Jangankan bace Al-Quran, nk sentuh pon payah.
Bile suruh hafal satu surah senang (time exam), sume pakat lari, xtau bace, alasan common "uzur".
Opppss, sy xsalahkan orang yang xpandai bace Al-Quran tu tau. Tapi sy pon xtaula sape yg brsalah.

Kalau nak kate salah mak ayah pon boleh jugak. Sebab mak ayah asyik busy je memanjang. Xde kt umah.
Tapi, mak ayah akan ckp cmni : Alaa, kan mak dah hantar kamu gi ngaji kt umah Ustazah tu, Ustaz ni..
Betul jugak. Bagi mak ayah yang xleh ajar anak die sndri, ckupla dorg belanjakan duit untuk hntr anak2 gi belajar dgn orang yg lebih alim. Ok, kalo mak ayah cmni kite xleh nk salahkan.

Tapi mak ayah yang langsung xpedulikan anak die tu cmne plak. Ha, yang ni maybe salah kot.
Ntahla, xnk ckp byk2. Sy pon belom ade pngalaman jadi mak lg. =)

Jap2, belom abes lg. Boleh x kalau sy nak kate salah kite sndri la kalo kite xpandai ngaji Al-Quran..?
Sebab kalo antum dh tau antum xreti nk bace Al-Quran, antum malu dgn kawan2 antum...
Nape antum xcube belajar sendri..? Antum kan bijaksana, bijaksini, mestilah antum boleh pk kan.
Tapi ape yg sy tengok skrg, bkn cmtu. Bile xtau, dibiarkan je masalah xtau tu.
Bukan org bese2 je, walhal student universiti pon cmtu jugak. Wat donno je, sampai ke sudah.
Usaha la, cari inisiatif len. Malu dgn ustaz, jumpe la kawan2 yg antum percaya, antum selesa. Haih~

Fikirla antum ea.. Kalau skrg kite xpandai bace Al-Quran, sape nk bacekn Yassin utk mak ayah antum bile dorg dh meninggal nanti..? Sape nak perbetulkn solat antum selama ni..? Sape nk tolong antum..?
Dan kalau antum sbg mak ayah masih berterusan dgn sikap endah tak endah dgn Al-Quran, solat..
Anak-anak antum nnt mcm mne, mcm antum jugak ke nasib dorg tu..? Ubahla nasib kite, utk keturunan kite.

Al-Quran itu Hidayah dari Allah. Dah terbentang depan mate.
Ruginye orang-orang yang mensia-siakan Kalam Allah ni. Sungguh rugi.

As Salam.

No comments: