Sunday, October 16, 2011

Orang Ke Awak..?

Assalamualaikum sume.. =)

Alhamdulillah, post kali ni masih berkisar soal aurat. Aurat Muslim dh selesai post aritu. Aurat Muslimah ni je yg masih byk prsoalan. Xpe, Insha Allah sy akn cube rungkaikan prsoalan antum sume dr hari ke hari. Insha Allah, sume ni dtgnye dr Allah. Allah masih sygkan antum dn nak antum bersungguh-sungguh paham syariat Allah. Bertuah kan antum yang suke bertanya. Allah sangat sygkan antum rupanya.

Satu je yg sy slalu pesan dkt sume kawan2. Hari ni sy nk pesan jugak kt antum walaupon ntah kali ke berapa dh ni. Xpe2, antum kne ingat tau pesan ni smpai bile2. Sampai antum mati. Hidayah Allah tu takkan datang kalau kite xusaha nk jemput die singgah kt jendela iman kite.. Ha, antum faham kan maksud sy. Insha Allah. 

Orang sekeliling selalu cakap, pakai tudung labuh tutup dada, pakai baju kurung, jubah yang menutup aurat dengan sempurna, tambah-tambah pkai niqab atau purdah dah xtrendy zaman skrg ni. Maklumlah, zaman moden kan, zaman canggih.. Huhu, padahal skrg ni mcm ala-ala zaman jahiliah je sy rase.

Bile sy tanye, knape awak cakap cmtu plak. 
Jawabnye, pakaian yang labuh-labuh, tebal-tebal ni akan wat orang ramai makin jauh dr Islam. Alaa, istilah senangnye, takot nk dekati Islam. Nnt kene pakai cmtu, panas la, xsesuai dgn iklim dunia skrg. Huhu

Pastu sy pon jawab la.. Sebenarnye dorg tu bukannye takot pd Islam, tapi dorg takot tgok antum-antum yang xmengamalkan Islam dengan sempurna. Yelah, pakai legging dgn tudung. Masha Allah, ape hal jd cmtu. Pakai tudung, tapi wat bnde xsnonoh kt dlm semak. Tayang dlm youtube, kan malu, dgr pon seram.

Orang sekeliling pon penah ckp, pakai tudung ni fesyen je. Nak orang kate ayu, manis bertudung je.
Saya tanye, di mana awk nampak fesyennye tu.. Jawab orang-orang tu, cubelah awak tengok sndri. Pakai tudung, dengan baju ketat, menyerlah plak tu warnenye. Tok imam tgh bwh motor pon boleh jeling2. Pakai seluar singkat, nmpk betis. Kasut plak tinggi mcm ape je. Xke tu namenye fesyen..

Sy pon tanye die semule, yang salah tu pada tudungnya atau pada orangnya..?
Skrg ni sape yg berprasangka dengan Islam, orang atau awk..?

Awk kate tudung labuh dgn jubah ni budaya Arab. Kenape plak kite kne ikut, tu soklan awk. Saye pon jawab, sume yang baik2 ni budaya Arab. Sebab dtg dr sunnah Nabi atau arahan Nabi dan Allah. Tapi yang time bulan pose tu, awk buke pose dengan kurma tu bukan budaya Arab jugak ke..? Kan tu jugak sunnah Nabi..? Poligami bukan sunnah Nabi ke..? Boleh plak awk nak ikut. Huhu


Orang kate, buat ape nak pakai tudung segala bagai kalau perangai pon macm sampah. Hahahaha..
Seriously, sy senyum saje. Meningkatkan tahap kegeraman si yang bertanya. Actually, sy pon tertanya-tanya tapi saya takot nak tanya awak, sebab kalau saya tanya, mesti awak akan tertanya-tanya kenapa awk bertanya pd sy.. Hahaha, sebenarnye cmnila kan.

Saya nak tanye awk, awk ni bermasalah dengan pkaian yang menutup aurat ke atau Si Yang Memakai Pakaian Yang Menutup Aurat Tu..?

Sy nk gtau awk, ustazah sy ckap tudung ni pkaian yang bwk imej Islam. Orang yang bertudung dn menutup aurat ni sebenarnye bawak nama Islam di mata dunia. Islam kan agama yang mulia. Akhak yang Islam anjurkan pon sumenye baik-baik. Sumenye dikagumi sebagaimana Rasulullah dikagumi akhlaknye yang dikatakan ibarat Al-Quran. Subhanallah, Allah dh aturkan sumenye sebaik mungkin. Kalau org yang bertudung tu akhlaknye xbaik atau buruk, bukan salah tudung die atau bju kurung die, ataupon jubah dn niqab die, tapi salahnya pd diri die yg xpandai jage akhlak sndri. Jelas x..?

Awak tanye lg, xsusah ke nk berkomunikasi dgn pakai purdah? Xsusah ke nk berkawan dengan org agama lain kalau awk terlalu pakai pkaian yang cmtu. Maksud sy, bertudung labuh smpai perot, jubah yang besar..

Oh, saya paham. Sy kate, Allah syariatkan tutup aurat ni untuk jage diri kite. Pelihara maruah Muslimah tu sendri. Kalau orang pakai cm awk sebut td, agak-agak awk ade tak org nk mencarut time borak dengan die, ade x orang nk cubit-cubit pipi time bercakap dgn Muslimah tu. Mesti xde kan. Ini pengalaman sy sndri. Jangankan nk mencarut time cakap dgn kite, nk mencarut dgn org lain time kite ade pon die belom tentu berani tau. Ha..

Awak xprcaye lg. Saya bwk satu cerita dr kawan sy khas untuk awk.

Kawan sy ni berpurdah dn berjubah sentiasa. Die nk gi wat IC baru sbb cip IC lame die dh rosak. Bile smpai turn die nk amik gmbr, of course la kene buke purdah kan. Awak tau x ape yg jd. Tukang tgkap gmbr tu lelaki, dan die mintakkan pekerja wanita yang tangkap gmbr muslimah ni. And my friend said that, lelaki td tu bknnye orang Islam pon. Maybe Chinese. Awak pk kawan sy ni hantu ke smpai org tu takot nk amik gmbr die. Mstilah sbb orang tu hormatkan muslimah yang berpurdah mcm kwn sy ni. Xke mulia syariat Allah ni. Itulah maruah wanita. Tinggi dan indah. :)

Ksimpulannye sy nk cakap. Bersempena dgn kes hudud skrg nilah jugak kan. Orang Islam sbenarnye lebih takot kalau-kalau syariat Islam ni tertegak berbanding dgn ketakutan orang bukan Islam.

Setuju..? Sy pon setuju. Alhamdulillah.
Buke mata hati antum, fikirkanlah semule ye.. 

As Salam.

2 comments:

Azmi Khan said...

sy pun setuju.....

~ farhana selamat ~ said...

sy suka crita kwn awk yg b'purdah tu..
Allahu Akbar, indhnya ISLAM :')
syukran ats peringatan..