Wednesday, October 05, 2011

Peguam = Haram ??

Assalamualaikum sume.. =)

Bertemu kembali dgn antum, hehe.. Maklumla, org xde keje.. Kejap2 buke blog. Hehe
Kali ni ade stu prsoalan dtg dlm emel sy. Agak sensitif utk sy. About profession sebagai peguam.
Hmm, soklan Muslim tu cmni. Bace btol2 tau, nnt xpaham pulak.. Hehe

" Saya pelajar undang-undang sivil dan syariah (smestinye dr UIA, hehe). Aritu sy ade dgr stu ceramah yg brtajuk 'Can A Muslim Lawyer Defend A Guilty Person?' dn sy agak tkejut bile pnceramah tu kate seorang peguam boleh membela sape2 je yg jd klien die (bersalah atau xbersalah la maknenye..) Antara hujah yang penceramah tu bg :

1) Tiada istilah bersalah selagi org tu xdisabitkan bersalah oleh hakim.
2) Peguam hanya mndgr pngakuan drpd sbelah pihak je, bkn kedua2nye skali.
3) Peguam xkn disoal diakhirat sbb kite mnjalankn tugas kite utk bela klien.
Ha, cmne ni. Cube ukhti bantu sy.. Thanks."

Begitulah sinopsis soalan Muslim tu. Muslim tu jugak ade mnyatakan yg penceramah tu jugak lawyer, jadi mungkin pendapat penceramah ni agak berat sebelah. Hmm, mungkin jugak.

Agak berat utk dijawab. Tp Alhamdulillah, setelah belek2 beberapa blog dn buku, sy akhirnye ade idea utk jwb soklan Muslim ni td. Jawapan ni skaligus mnguatkn cita-cita sy untuk jd seorang peguam. Chewahh.. =)

Skroll bwh lg ea, jawapan sy ade kt bwh gmbr mate yg cantik ni.. hehe


Ni sekadar pendapat sy jelah ek, xtaulah kot ade org len punya pendapat lg bernas dn mantap.
Kalau kite teliti kisah2 yang berlaku pada zaman Nabi, memang ade ksalahan yang kite xleh rely sgt pd pengakuan seseorang tu.
Yelah, kadang2 org tu terpakse ngaku bersalah sdgkan die xbersalah pon. Kne upah pon boleh jd.
Contohnye, Nabi SAW menolak pengakuan Maiz bin Malik yang mengaku die telah brzina.
Sampai Maiz ni wat pengakuan sebanyak 4 kali, brulah Nabi terima dn jatuhkan hukuman yang spatotnye..

Jadi, mungkin betullah teori sy td. Pengakuan seseorg tu blom ckup utk buktikan die bersalah walaupon die berkali2 mengaku yang die bersalah. Jadi peguam berhak membelanya atas kemungkinan td.
Peguam hanya mampu membela, berdasarkan bukti2 yang zahir, hanya hakim yang akan mnjatuhkan hukuman, bukannya persepsi masyarakat yang mnghukum.

Tapi, dalam Islam peguam xboleh terlibat atau bersubahat dalam mnyembunyikan fakta yang benar sekiranye klien die mmg betol2 bersalah. Xde keraguan lagi dh kirenye.
Fakta yang sy maksudkn kt cni ialah fakta atau bukti yang jika pihak satu lg dapat tau, akan bwak kpd sabit kesalahan ats klien kite td. Ha, kompleks. Faham x ni..?? Hehe

Kalau peguam tu sembunyikan fakta mcm kt atas td, maka jatuhlah hukum haram. Rezeki yang peguam tu dapat pon kire syubhah yang boleh jd haram. Firman Allah SWT dlm Surah Al-Baqarah, ayat 282 :

" Janganlah saksi-saksi itu enggan (memberi keterangan) apabila mereka dipanggil."

Bile peguambela td mnjd saksi kpd pengakuan klien td walaupon dluar mahkamah, peguam tu perlu jd saksi bagi menegakkan keadilan dlm kes td. Xkire ape2 pon, yang salah tetap salah walaupon die klien kite.
Memang la keputusan akan dbuat oleh hakim, tapi peguam kene maklumkan dgn jelas dn terang kpd hakim dn mahkamah, bagaimana pengakuan klien die dsebalik tabir bserta dgn bukti2 yang ade.

Nabi SAW ade mnjelaskan, sekiranya peguam tu bijak berbicara sedangkan die tahu bhw pelanggannya (klien) bersalah tetapi tetap mnjalankan tugasnya (membela) dengan segala jenis kepintarannya brhujah, shingga akhirnya hakim menjatuhkan hukuman yang salah, apakah yang akan menimpanya.. (bersambung pd hadis di bawah ni eh..)

" Sesungguhnya aku hanya manusia, dan kamu sering membawa kes pertikaian kepadaku, dan mungkin sebahagian dari kami lebih cekap berhujah daripada sebahagian yang lainya, maka aku telah memutuskan hukuman berdasarkan apa yang aku dengari shj. Barangsiapa yang telah kujatuhi hukuman dan hkuman itu telah mngambil hak orang lain (akibat hujah kurang cekap pihak yang benar), maka janganlah kamu mengambilnya. Sesungguhnya ia akan menjadi sepotong api neraka."

Riwayat Abu Daud dan Al-Tirmidhi : rujuk Nail al-Awtar, 8/632, no 3920.

Subhanallah, Masya Allah.

As Salam.

No comments: