Wednesday, October 05, 2011

Pelangi selepas hujan...

Assalamualaikum sume..

Alhamdulillah, sy masih bernyawa hari ni.. Antum jugak masih brnyawa.. Alhamdulillah Ya Allah.. :)
Ingat, ingat, mulakan hari antum dgn Bismillah dan banyakkan sebut kalimah syukur ni..
Dah terlalu banyak nikmat yang Allah beri pada kite kan, tapi sebanyak mane plak syukur kite pd Allah?
Dengan nikmat yang melimpah-ruah ni jugak, kite masih kufur, masih lalai beribadah pd Allah.
Tapi Allah terus, dan masih terus memberi nikmatNya kepada kite yang lemah ni. Baiknya Allah..
Allah Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihi hamba-hambaNya.

Smalam sy tengok cite yang pasal Ustazah Pilihan kt Astro Oasis tu tau. Hehe, nk bangge sket la ni.
Dh nk dekat sminggu cuti, bru ptg smalam sy melekat kt dpn tv selama lebih kurg sejam.
Haha, sy ni bukanlah hantu tv ea.. Skadar tengok citer hindustan, pastu ceramah2 agama sket. Tu jelah.
Selain tu, lappy nilah teman setia sy. Ade internet ke, xde internet ke, lappy jugak yang sy cari.. Hehe

Ok, stop.
Yang menarik minat sy dlm Ustazah Pilihan tu, ade sorg calon yang bekerja sambilan sbg pengajar anak yatim tau. Nampak gaye die mcm famili die mmg ade connection la dgn umah-umah anak yatim nih.
Bukan ngaja ape pon, ngaja budak2 tu mengaji, berdoa, ajar sembahyang, bnde simple je tu.
Tapi bile istiqomah, Insha Allah pahala antum nnt berganda-ganda tau.. =)


Tibe-tibe je sy terfikir, anak yatim ni kesayangan Allah kan. Sy pon nk berbakti la utk dorg.
Tapi ape sy boleh buat. Sy belajar undang-undang, xkn nk mngajar anak2 yatim tu pasal undang-undang.
Nnt bile dh keje, mesti sy busy, xknla ade mse nk gi buat amal kebajikan ni. Hmm, ntahla.
Maybe msenye skrg kot, time sy tengah blajar lg ni. Time cuti semester boleh la wat keje ni.
Insha Allah, tu pon kalau mama dgn abah bagi la. Tapi mcm xde peluang je.. Huhu
Okla, lupekan.

Dah bace ayat kat atas tu belom. Ha, tu tazkirah untuk sy dn antum pd post kali ni. Insha Allah.
Indah kan ayat tu. Dalam sume tu, Allah janji yg Dia akan selalu bersama kite walau ape keadaan skalipon.
Ingat lagi kate2 senior sy dlu, "You'll never walk alone."
Sy ingatkan kata2 tu mmg dtg dr mulut die sndri, rupenye ni cogan kata Liverpool eh.. Hahaha

Xkesahla pape pon. Amik iktibar dari ayat2 kat atas tu tau. Madah yang indah bukan utk dilihat je.
Tapi bia keindahan tu meresap dalam setiap tingkah laku kite shari-hari. Menusuk dalam hati.
Bak kata pepatah Melayu, "Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.."

Bile msuk universiti baru sy realize yang kata-kata ni memang sangat tepat. Nak tau kenape..?
Sebab kn lecturer boleh batalkan kelas sesuke hati dorg je kan, kalo ade pape hal ke, batal la kelas tu.
Kelas batal ni mmg diharap-harap oleh sume student tau. Yelah, penat tau nk attend sume kelas tu.
Lgpon mse kelas batal ni la kteorg boleh siapkan assignment, boleh gi tgok wayang, boleh online kt umah.

Nak dijadikan cerita, kelas sy adalah kelas yang abnormal sket bak kate kawan2. Nak tau nape..?
Sebab mase mule2 semester dlu, kelas kiteorg mmg xpenah batal langsung. Betapa dedikasinye lecturer kami.
Kelas2 len sume dh bersuka-ria, kejap-kejap je batal, esok batal lg, nnt lecturer msg ckp kelas batal.
Memang syok la tengok dorg. Tapi tulah kan..

"Bukankah indahnya pelangi baru kita rasakan setelah turunnya hujan..?"

Disebabkan kelas kteorg banyak xbatal nilah, silibus kteorg abes dlu berbanding dgn kelas len.
Disebabkan kelas yang selalu ade nilah, kiteorg paling rapat dgn lecturer.
Disebabkan kelas yang xpenah batal nilah, kiteorg dapat siapkan sume assignment ikut mse btol2.
Test kteorg sume dh settle time budak klas len bru nk stadi utk jwb test. Haha
Mase ni, kteorg plak senyum puas-puas. Kelas len sume kne wat kelas ganti, tp kteorg xde pon.
Lecturer kteorg siap nk wat kelas tambahan lg sbb mse kiteorg nk dkt Final Exam tu byk free.
Ha, bez kan. Last2 ade la sorg lecturer ni cakap kt sy, (selepas sy mngadu nasib klas kami yang xnormal)..

"Eh, biarlah korg xbatal kelas pon. Korg xrugi pape pon, untung lagi adelah. Tengok skrg nk Final Exam ni korg dh boleh abeskan mase dgn stadi jer, xyah nk kejar2 wat kelas ganti cm org len. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian." Hehe, thanks sir.. =)

As Salam.

4 comments:

sea_lavender said...

kelas sye pn mcm tu =)
org lain sibuk2 nk gnti kelas..
Alhamdulillah semester ni berakhir dgn lancar skali...persiapan final pn Alhamdulillah..
skg da abis final...mse utk brcuti sem pula..

nur_alhadi said...

btol2, skrg mse utk kite berehat plak.. :)
Hepi Holiday ye awk..

chicaa chan said...

salam..boleh sy tau lagu ape yg jadi bckground music nie?sgt indah...^^

nur_alhadi said...

wsalam, Alhamdulillah.. ramai btol yang tanye lagu ape background blog sy ni..
lagu Taqwa, dari opick.. carila ea..
moga bermanfaat.. :)