Wednesday, October 12, 2011

Saya Bukan Pemberi Hidayah...

Assalamualaikum.. Alhamdulillah Ya Rabbi..

Smalam sy bru je selesai speaking test untuk MUET, Alhamdulillah. Sgalanya lancar, Insha Allah.
Bagi sume kawan2 yang mendoakan sy, syukran kathiran sy ucapkan. Moga Allah balas jasa antum.
Sangat banyak pengalaman mengenai semalam yang saya nk kongsikan.. Hehe..

First of all, about MUET test. Utk kawan2 UITM yang dikasihi skalian, especially my beloved group F.
Jangan risau-risau la, yang penting antum tenang time nk ckp tu. Insha Allah, everything will be ok.
Xyah pening-pening amende yg antum kene bwk.. Meh cni nk gtau. Antum kne bersedia tau, jgn tinggal2..
Bwk slip MUET (yg ade tulis jadual antum tu), pastu bwak IC (nnt jd pendatang asing plak). Ha, dah.
Pastu bawak minda dan diri antum sndri. Pensil dgn kertas nnt dorg akan sediakan.
Btw, ni utk calon MUET persendirian la. Yang under UITM tu sy xtahu menahu la plak ape yg perlu.

Ha, issue kedua pasal pakaian. Actually pakai pape pon boleh. Tp dh ade kn dlm praturan tu kne pkai formal attire.
So, for muslimah pakailah yang sopan. Seelok-eloknya baju kurung la. Warne xditetapkan.. Hehe
For muslim, pkai kemeja antum. Tie xyah pon xpe. Pakai kasut tau. Alaa, gaye cm nk interview la..
Bkn ape ni, just for the examiner's impression pd antum. Nampak cm brkeyakinan sket. (hahaha)

Utk calon persendirian, antum akan dikuarantin selama group antum blom dipanggil lg msuk bilik exam.
Mase kuarantin tu, antum akan jumpe mcm2 orang. Ade student asasi jugak, ade pakcik-makcik jugak.
Mase tulah antum nk kenal-kenal dgn ahli group antum, borak panjang-panjang dgn dorg sume tau.
Jangan berlagak sombong plak, jgn pendiam sgt, you have to make your group talk as much as you can.
Bkn ape, bile antum dh bese dgn pakcik2 atau makcik2 tu, nnt snang nk communicate time discussion.
Ingat tau, kenal ahli group tu. Jangan pasif sgt. 

Ok, abes dh cite pasal MUET. Settle k. =)
Don't worry, be happy. Insha Allah.

Time sy sampai skolah tempat sy amik test tu smalam, jumpe la dgn kawan2 UITM dr Puncak Alam.
Dorg ni asasi sains. Nk ajak dorg brsembang, tp xkn nk ckp psal sains kan. Sah-sah la sy xpaham pape..
Jadi, sy pon amik keputusan untuk senyap jelah. Hehe. Tapi bile sy dok sorg2 kt stu taman ni. Ade sorg tu datang kat sy.
Maybe nk berkenalan la kan. But Masha Allah, soklan die prtama skali antum nak tau ape x..?
Die tanye sy, "Mcm mne awk boleh start pakai tudung labuh..?" Terkedu jugakla tbe2 je tanye cmtu kan.

Skroll bawah lagi utk tahu cerita slanjutnye...


Sy pon senyum jelah. Sy tanye die smule, "Kenapa awk tanye..? Berminat ke..?"
Die pon senyum dn mngangguk. Pakaian die pd sy dh ok, cume masih xmenepati syariat Islam jelah.
Alhamdulillah, sy pon citerla kat die. Sempatlah jugak selit elemen2 dakwah smentara berborak tu.

Khas buat Ukhti yang xsempat ditanyakan namanya. Maaf ye ukhti.
Segala yang baik itu datangnya dari Allah. Sebagai Muslimah, sy yakin ukhti tahu ape itu aurat kan.
Aurat ni kalo didedahkan sbenarnye akan memberi kite perasaan malu. Itu pon kalo masih ade malu.
Aurat jugak kalo didedahkan akan buat org sekeliling kite ckp kite ni perempuan murahan. Xde harga.
Itu manusia yang cakap, bukan Allah swt punye pandangan. Allah murka pd org yg xjge aurat ni Ukhti.
Kalau Ukhti berniat nak berubah ke arah yang lebih baik, pastikan niat Ukhti tu hanya utk Allah.
Semata-mata kerana Redha Allah. Bukan untuk dipuji, bukan utk dihormati, bkn utk disanjung.
Ukhti akan dpt sume pnghormatan tu andai Ukhti hormat perintah Allah. Ukhti faham kan..

Tetapkan dalam diri Ukhti, Ukhti nak jadi yang terbaik. Xkirelah ape pon musibah atau dugaan yang akn dtg.
Ukhti.. Bile Ukhti brtudung labuh, Ukhti amik risiko utk dicerca, dihina oleh kawan2, diumpat oleh mereka.
Ukhti kne kuat. Ukhti kene mujahadah lebih sket. Yelah, mule-mule Ukhti akan rse panas dn xselesa.
Ditambah pulak dgn pandangan kwn-kwn Ukhti yang masih xfaham pasal aurat nih. Tp yakinlah.
Insha Allah bile Ukhti dh biasa bertudung labuh, Ukhti akan rse sumting yg sgt berbeza. Ukhti akan seronok.
Ukhti akan ckp pkai tdung labuh ni sbenarnye lebih sejuk dr pkai shawl, pashmina atau tdung biasa2 tu.
Ukhti akan rse diri Ukhti terlindung dr matahari, dr pandangan ajnabi yang brnafsu, Ukhti akn selamat.

Sy pon berhenti sbb jam dh nak dkt pkul 11, kami kne gi kabin untuk amik exam pasni.
Bile sy pandang Ukhti td, die senyum. Mudah-mudahan hati die trgerak untuk berubah jd yg lebih baik.
Die pgg tgn sy, genggaman itu mungkin ade maksut trsirat.

"Terima kasih awk, smoga Allah buke pintu hati sy untuk bertudung labuh seperti awk. Sangat cantik dn indah di mata manusia, apatah lagi keindahan di mata Allah."

Sy hanya mampu tersenyum. Moga tiada riak bertandang di hati. Insha Allah.


Akhirnye sy sedar, betapa mudahnya seseorang tu nak berubah kalau Hidayah Allah dh mnjemput.
Betapa ruginye seseorg yang dh dpt Hidayah dr Allah, tp sengaja dia abaikan.
Sesungguhnya masih ramai yang nk berubah, tapi xde kekuatan.

Para pendakwah sekalian, Daei'yah yang mulia kerana Allah.
Bantulah muslimah-muslimah sekeliling antum. Jangan ada perbezaan antara kita dn die. Masuk dlm hatinye.
Semarakkan keindahan Islam dalam hatinya. Sebutkan janji-janji nikmat Allah disyurga nanti.
Jangan pandang serong kepada mereka. Mungkin mereka itu lebih mulia dr kite.
Dan mungkin merekalah yang akan bantu kite utk masuk syurga nanti. Insha Allah.

As Salam.

4 comments:

cikzsmile said...

salam perkenalan :)
tertarik dgn entri ini.
seronok kan bila dpt tgk org lain mahu berubah.
InsyaAllah !

nurafiqah airil said...

semoga insan tersebut mendapat hidayah dari Allah untuk merubah diri menjadi lebih baik. :)

nur_alhadi said...

btol3.. seronok sgt bile ade org nk brubah..
Insha Allah, hidayah Allah xkn dtg klu kite xjemput..

intan raudhah said...

Salam ziarah..akak baru nk amik muet bcoz nk further degree..Nak tanya, kalau calon persendirian maknanya hanya seat for exam jer ke..that means x de klas la yer?