Friday, October 14, 2011

Sempurnakan Dirimu Dahulu...

Assalamualaikum sume...

Sy rse stu kewajipan plak nk tulis blog pasal pertanyaan seorang Ukhti ni. Sbb sy rse serba-salah kalau xdiperbetulkan kesalahan yang tersembunyi nih. Sebelom jari mule menari dgn rancak atas keyboard ni, sy nk minx maaf sgt2 kalo ade antara pembaca yang terasa hati dgn ape yg bakal ditulis ni. Ape yg sy tulis skadar luahan rasa, xditujukan khas kepada sesiape pon.. Sumenye utk peringatan diri sndri dan kepada antum yang sudi membaca.. 

Insha Allah.. :)

Ukhti ni tanye pd seorang kwn sy. Kawan sy yg tanye sy smule pasal bnde ni. Sbb die kate die xde idea nk jawab. Mungkin jugak, sbb pertanyaan ni mcm condemn sahabat kami tu. Kesian plak. Tapi kalo kite xtuka bnde yang salah ni, sampai bile2 pon masalah xkn selesai kn..?

Mcm ni soklan Ukhti tu, smoga Allah rahmati Ukhti krn mnyedarkan kami semua..

"Akak nk tanyelah pd adik-adik yang bergelar daie' ni. Adik-adik sibuk wat usrah ke sane-sini, tarbiah umat Islam dengan pelbagai care, melalui diri dn pengalaman adik-adik sndri, tapi adik-adik sedar x ade dalam kalangan adik-adik sndri yang cakap xserupa bikin. Akak bg contoh, die ckp kt org jangan terlalu layan sgt lelaki. Tapi ape yg akak tengok, adik ni sndri yang penah couple dgn ramai lelaki. Knape jd cmni ye..? Boleh ke jd daie' kalo prangai adik-adik mcm ni?"

Ha, cmnila persoalan Ukhti tu lebih kurang. Meh, sy akan jelaskan kpd antum dan juga mungkin sbg jawapan kepada Ukhti td.


Jadi daie' memang susah, kite nk sebarkan agama Allah dengan care yang hikmah supaya dapat meresap dlm jiwa orang yg kite dakwah tu. Tapi harus diingat, para daie' ni sebenarnye jugak seorang manusia. Yang dilahirkan berbeza-beza, tapi dikurniakan akal yang same utk brfikir baik dan buruk.

Bile disebutkan manusia, pelbagai kelemahan menyertai kite kan. Sy dn antum, ade byk sgt kelemahan. Selalu lupa, lalai dan terleka dengan nikmat duniawi. Tapi sy akui, ni bukan alasan yang kuat. Nabi dan para ulamak jugak manusia biasa, tapi mereka dpt kawal nafsu mereka drpd lalai dengan dunia nih. Guna Islam sebagai laluan yang betul, Insha Allah berjaya dunia dan akhirat.

Kepada org yg Ukhti maksudkan td, mudah-mudahan Allah bantu die. Kite hanya mampu berdoa supaya die sedar kesalahan yang dilakukan. Bercinta xsalah, tapi jgn salah gune cinta tu. Sy sndri dh ckp byk kali soal cinta dengan die, tapi mungkin Allah belum buke hatinye lagi. Insha Allah, doa sajelah yang akan jd harapan kite sume..

Pd antum yang membaca. Kalo antum sedang berusrah atau brhalaqah dengan mane-mane naqib atau naqibah antum, jgn lupe antum mesti hormat mereka. Mereka tu ibarat guru antum. Mereka jugak manusia, bukan malaikat atau para wali Allah. Normal la kalo mareka ade wat silap dn antum sume nmpk kesilapannye tu.

Sebenarnye, Allah nak uji antum. Bagaimana care antum nak tegur mereka pulak. Antum kne fikir care yg terbaik, supaya hati mereka xterasa dgn teguran antum. Mcm ni jugaklah yang dirasakan oleh para daie' muda yang sy hormati. Para daie' ni terpilih sbb die ade kemahiran untuk menegur kesilapan antum dgn care yang terbaik.. Bukan bermaksud mereka xpernah buat kesilapan.

Harap antum sume paham ye. Jangan lihat pd org yang berikan nasihat tu, tapi antum lihat dn hayati ape nasihat yang diberikan pd antum. Insha Allah. Kalau nk diharapkan orang-orang yang sempurna dn xde kesilapan je utk jadi daie', maka xdelah manusia akan berjaya jadi seorang pendakwah.

Tugas kite, mengingati antara satu sama lain.
Selagi mane kite bergelar seorang Muslim dan Muslimah..
Maka kite adalah daie' yg bertanggungjwb menegakkan syiar Allah.

Kite kan khalifah Allah atas muka bumi nih, antum lupe ke..?? =)

As Salam

2 comments:

shida said...

Agreed...daie juga manusia...
shida pon kekadang mempersoalkan benda yg sama...badan islam kt Uni shida ni sebahagian besar ahli2nya terang-terangan couple, tak memelihara aurat dgn smpurna...mnjadikan shida n teman2 malas nk join Bdn Islam tuh. aishh....
kalau nk compare to my previous kolej, mmg mereka menjaga...mgkin mcm ni lah yg kawan kamu mmpersoalkan...

sbgai manusia skrg shida paham lah jugak...dorg pon manusia..de perasaan..x sempurna..:)
~~

nur_alhadi said...

betol2.. dorg jauhkan org dr Islam sbenarnye..
tapi kalo dilihat dr sudut positive, at least dorg cube berubah biarpon xsempurna kan..
kite xtau ape ade dlm hati dorg..