Tuesday, November 01, 2011

Untukmu Kakak..

Assalamualaikum sume.. :)

Mulakan hari antum dengan senyuman tau, jangan lupe.. Senyum tu kan sedekah yang paling mudah..
Ok2, sume tadah tangan tau. Sy nak bacekan satu doa untuk kite same-same aminkan.

"Bismillahirrahmanirrahim, wahai Allah yang memiliki segala kerajaan langit dan bumi..Yang mempunyai kenikmatan tiada taranya.. Kami hamba-hambaMu memohon kepadaMu dengan hati yang penuh kehinaan dan kerendahan.. Kebulkanlah semua doa-doa kami, terimalah segala amalan-amalan kami siang dan malam... Kerana tiada siapa lagi yang mampu menjawab doa kami selain Engkau.. Berikanlah kami apa yang terbaik drMu Ya Allah.. Kerana Engkau Maha Mengetahui lebih dr apa yang kami ketahui.."

Insha Allah, amiin. Alhamdulillah, smoga Allah makbulkan hajat antum sume.

Post harini sebenarnye khas buat seorang Ukhti yang sy amat kasihi krn Allah. Sjujurnye, sy pon xkenal Ukhti nie, hanya berborak dalam Facebook je. Tapi Ukhti ni ckp, die slalu bace blog sy dn die suke care sy menulis dlm blog. Alhamdulillah. Drpd byk-byk soklan yang Ukhti nie tanye, ade satu soklan yg amat menarik minat sy smpaikan mngalir air mate sy utk jawab soklan die.


Ni soklan dr Ukhti yg tersayang,
"Hidayah, usrah tu mcm mana ye..?" Syahdu sgt hati sy bile ade org tanye cmni. Sebab jarang-jarang ade orang yang berminat tau pasal usrah ni. Mengalir air mata sy pulak sebab sy terbayang saat-saat indah sy bersama usrah baru di UiTM Kuantan. Sungguh Ya Allah, Engkau jadi saksi bahawa aku sangat mengasihi sahabat-sahabat usrahku ini..!

Ukhti, usrah ni asalnya perkataan Arab. Maksudnye keluarga. Usrati Jannati, keluargaku syurgaku. Usrati Habibati, keluargaku kesayanganku. Ha, cmnilah lebih kurang yg slalu kite dengar kan. Usrah biasanya terdiri dr sekumpulan Muslim atau Muslimah, xboleh bercampur usrah lelaki dgn perempuan. Kan lebih selesa untuk berbincang sesama kite je, tanpa ade Muslim yang mndengar.

Bukan Muslimah je ade usrah, Muslim pon ade jugak. Cume kite je xtau. Tapi kbiasaannya, kite boleh bezakan peribadi orang-orang yang amalkan konsep usrah dengan yang xamalkan konsep usrah. Ntahla ape bezanya, tapi Allah tu Maha Bijaksana. Insha Allah, usrah bertujuan untuk membina Islam dalam hati-hati para ahlinya. Kami berusaha berkasih-sayang di jalan Allah hanya dengan satu tujuan yang sama. Mencari Redha Allah. Itu tujuan kami, sama shj lelaki mahupun perempuan. Ini hadaf kami.

Orang yang membimbing atau jd ketua usrah ni slalunye lebih tue dr kami dn ade pngalaman dn pengetahuan yang byk tntg Islam. Sy pernah jugak sekali dua jadi Naqibah usrah di skolah dlu. Tapi mse tu sy sndri pon xpaham konsep usrah ni. Huhu, jd xrase best sgt la time tu kan. Tapi realitinye, kite akan dapat ramai kawan  melalui usrah ni tau. Yang ni mmg betul, xde siapa boleh sangkal.

Hehe, panjang lebar plak pnjelasan sy ni kan Ukhti. Maaf ea, sy suke tajuk usrah ni. Kalau boleh, sy nak ajak Ukhti berusrah skali dengan sy. Insha Allah, segala masalah Ukhti akan selesai dengan cepat. Penyelesaian yang diutarakan dlm usrah biasanya berkait rapat dengan Allah dan Islam. Ayat Quran dan hadis Rasulullah menjadi rujukan utama dlm mnyelesaikan masalah sesama kami. Insha Allah, sangat sesuai dengan jiwa Ukhti yang nak mendalami agama.

As Salam..

4 comments:

Srikandi permata said...

Alhamdulillah...
indahnya hidup dalam ksh syg-Nya..
moga dikau dpt membntu msyrakat agar lebih mendekati-NYa..& menuju jalan redhaNya.

Anonymous said...

terima kasih hidayah...terima kasih yg sgt2.....terima kasih ats penerangan tue....rasa nk menitis air mata akk...semoga allah mempertemukan kita suatu hari nnti..inshaallah....

nur_alhadi said...

Alhamdulillah, syukran ats komen2 antunna sume..
Dakwah ini xkn terhenti walau ape shj yg trjadi..
Tugas Nabi ini tanggungjwb kite brsama..
Smoga hati-hati kite berhimpun di bawah naungan kasih sayang Allah..

muhamad nazeri said...

Alhamdulilla..usrah adalah jalan yang terbaik untuk merapatkan ukHwah sesama umat islam dalam perkongsian ilmu yG amat tidak ternilai.. Usrah satu perkra yg sgt bermanfaat kpda kita smua. Marilah kte brsma2 mghidupkan majlis yg penuh dgn kberkatan ini di tmpt kte.. InsyaALLAH.