Friday, November 04, 2011

4 November 2011..

Assalamualaikum sume..

Alhamdulillah, kite jumpe lg setelah beberapa hari xde post yang latest. Oke, smalam sy sbenarnye xdapat nk tdo dgn lena sbb arini cik RESULT exam semester satu dah kluar.. Subhanallah, takot sangat2.. Bertambah-tambah takot bile sy terjage pkul 4 pagi, ade satu msg msuk dlm enset. Org tu ckp die dapat 4 flat. Uih, bia benar.. Mcm xcaye je, sbenarnye smpai skrg pon still xcaye.. Ntah2 die men2 je kot..

Tapi kalo betul org tu dapat 4 flat, Tahniah dn Syukur Alhamdulillah. Walaupon sy kalah dgn amat terok skali. Sy xnk main2 dh next sem, I have to work harder and more harder than now. Insha Allah, bersaing dgn kawan-kawan secara sehat. Jangan dengki, tapi usaha utk jd lebih baik dn berjaya utk mse akn datang.

Hmm, for my own pointer sgalanya Alhamdulillah.. Not good, but not too bad. Syukur pd Allah, sy dapat 5 A drpd 7 subjek. Tapi sy ade 2 B, dn yg pling mnyedihkan due-due tu subjek Law. Alahai.. Xpela kan, redha je.. Ni jalan Allah nk ajar supaya lebih brsungguh-sungguh di mse hdapan. Jangan leka dn lalai dgn bnde len lg.


Selepas ronda-ronda sekitar Facebook student UiTM, kawan-kawan yg tersayang, ramai yang ucapkan syukur yang xtrhingga dn ramai jgak yang mengeluh dn kecewa atas takdir Allah ni. Janganlah sedih kawan-kawan, senyum sokmo tau. Allah nk uji kekuatan dn ketabahan kite la tu, bkn Allah saje2 nk gagalkan kite. Dia nak kite selalu meminta-minta kejayaan pdNya. Jangan lupe Allah tau, trime sgalanya..

Satu yang paling utama, paling penting, dan yg kite sume kene ingat smpai bile-bile..!
Kite belajar bukan sbb nak excellent dlm exam, atau dapat pointer yang tinggi, dapat Anugerah Dekan ke ape ke, tapi kite belajar sebab Allah. Kalo pointer antum tinggi, antum cmerlang, antum berjaya, tu sume bonus Allah la pd antum. Tapi jangan plak bangga, sbb antum lg hampir dgn ujian dr Allah.

Allah bg antum kejayaan, kecemerlangan, untuk uji antum ni bangga x.. Riak ke x.. Bantu kawan-kawan len ke x.. Yg paling penting, antum ni bersyukur ke tidak.. Ha, berat kan ujian Allah. Xmustahil nikmat yg antum dapat skrg, Allah akn tarik balik nnt..

Ingat..! Hidup ni umpama roda. Kadang-kadang di atas, dn kadang-kadang di bawah..!


Bagi kawan-kawan yang kurang berjaya (bukan tak berjaya tau..), antum jangan patah semangat. Usaha dn terus berusaha. Sebab Allah hitung setiap penat dn usaha antum tu, nnt mesti Allah akan balas dgn kejayaan. Mungkin bukan di dunia, tapi di akhirat nanti. Jangan lupe Allah dlm susah atau pon senang.

Pape hal pon, syukur tu yang utama.. Ape yang kite dapat skrg ni sumenye aturan Allah. Sape lagi yang Maha Baik aturannye kalau bukan Allah. Allah tahu ape yg terbaik utk kite, jangan risau tau.. Be happy, smile always.. :)

Kt sni jgak, sy nk ukirkan kata-kata Bill Gates utk sume kawan-kawan, mudah-mudahan semangat antum akan kembali smule, utk berjuang mncari ilmu Ilahi. Smoga kejayaan sentiasa bersama antum semua, di dunia dn akhirat yang abadi. Insha Allah, makbulkanlah prmintaanku ini Wahai Allah, Tuhan Yang Maha Mendengar dan Maha Memakbulkan doa hambaNya..

" I FAILED in some subject in exam, but my friend PASSED in all. Now he is an engineer in Microsoft and I am the owner of Microsoft." -Bill Gates.

Subhanallah, indah kan aturan Allah. Bersabarlah, maka Allah bersama kamu.. :)


4 comments:

Anonymous said...

wan ~ tahniah ~ semoga kita trus berusaha untuk yg lebih baik .. >along<

nur_alhadi said...

time kasih, tahniah utk Along jgak..!

Azmi Khan said...

jangan anda belajar kerana segulung silil/diploma/ijazah dan hanya ingin mengejar nombor 1 tetapi belajarlah kerana ilmu tersebut. Biar kita ditempat terakhir sekali pun tapi kita dapat segala ilmu yang diberikan. bukan hanya untuk menjawab peperiksaan tetapi untuk melalui kehidupan di masa hadapan dan juga kerana Allah SWT.....

nur_alhadi said...

sangat betul..! setuju 200%..