Friday, November 18, 2011

Amanah Dari Allah.

 Assalamualaikum sume. :)

(meniti hari-hari terakhir bersama keluarga kt umah. Sedihnye sbb nk balik Kuantan dah. Btw, ni perpisahan smentara. Hati harus tabah. Stiap insan pasti akn mrasai satu prpisahan yg selamanya brsama org-org trsayang.)

Huh, Alhamdulillah. Nabi pesan, Alhamdulillah dalam setiap urusan. Xkire baik atau buruk. Itu pasti yg terbaik pd aturan Allah. Allah itu Maha Baik aturannya. Antum tahu kan. Alhamdulillah skali lagi. Hmm, waktu menulis blog kali ni sekitar waktu para Muslimin sdg menunaikan Solat Jumaat. Solat istimewa, yg wajib ditunaikan skali shj dlm seminggu. Dilaksanakan scara brjemaah di masjid. Pada hari Jumaat yg berkat, penghulu segala hari. Subhanallah.

Hmm, hujan dan kedinginan yg menenangkan. Betapa indah ciptaan Tuhan.Tiba-tiba hati dan akal terbang ke zaman persekolahan yg dh hampir setahun sy tinggalkan. Terasa rindu, tapi xlah setebal kerinduan pd zaman kanak-kanak dahulu. Saat tiada dosa yang dilakukan krn semuanya tanggungan ibu dan ayah. Saat yang menyeronokkan krn tiada kebimbangan dalam diri ini.

Dulu, cikgu selalu cakap.
"Awak semua takkan rase kelebihan atau manfaat ilmu yang awk belajar kt sekolah skrg. Tapi once awk dh jejak kaki di luar zaman sekolah, then you'll know pentingnya ilmu pengetahuan ni. Zaman sekolah adlh zaman yg mnyelesakan utk awk. Nanti dh masuk universiti, cikgu dh xde nk suapkan awk ilmu hari-hari. Segalanya awak kene cari sendiri. Di situlah gunenye ilmu dn pengalaman yg awk dh kutip mse kt skola nih.."

Oh, rindunye suara cikgu mengajar. Rindu kata-kata cikgu yang xjemu bg kite nasihat walhal kite bukannya anak kandung die pon. Pengalaman bersekolah asrama selama 5 tahun sedikit sbanyak dh ajar sy bhawa guru ni adalah ibu bapa. Saat kite sakit, gurulah yang akan hantar kite gi klinik. Papah, peluk kite walaupon die tahu anak murid die ni sangat bencikan die sebab die garang. Saat kite berjaya, dielah yang mule2 skali ucap Alhamdulillah, malah mungkin lebih gembira brbanding ibu bapa kite. Sbb penat lelah die yg mngajar kite.

Kan memberi itu lebih bahagia drpd menerima.


Lepas kaki sy melangkah keluar dr pagar sekolah, ketika itulah sy dan antum mule menjadi pelajar kehidupan. Unik kan care Allah ajar kite, kite xsedar pon sebenarnye. Seringkali kite mengeluh, kadang-kadang hampir tewas dalam arus dunia yg smakin kejam ni, tapi bukankan kesukaran dn kesakitan ini yang mmbawa kite smakin hampir dengan Allah..? Subhanallah, indah sungguh aturanMu.

Setiap orang, saya dan antum pasti ada impian. Ade impian yang kecil dan ade jugak impian yang besar. Sy sedar dalam sedikit waktu ini, Allah dah pon memakbulkan sebahagian impian-impian sy yg kecil malah yg besar jugak ade. Walhal sy jarang sekali menyisipkan impian-impian ni dalam doa seusai solat supaya Allah mendengarnye. Impian yg hanya disebut, diceritakan dn difikirkan hanya dlm kepala shj. Alhamdulillah.

Hmm, pengajaran kt cni bnyak sgt. Khas utk adik-adik yg bru je amik keputusan UPSR smalam. Tahniah dan syabas buat adik-adik yang berjaya. Ini habuan indah trhadap usaha adik-adik selama ini. Ni jugak hadiah dr Allah utk adik-adik. Tengok kbahagiaan wajah ibu, wajah ayah, wajah sanak-saudara, atok dn nenek pon suke kan. Ini kejayaan pertama adik-adik dalam medan ilmu. Smoga lebih bersemangat utk belajar dn menimba ilmu..!

Tapi ingat, kejayaan yang datang ni pasti ade ujian jugak. Ujian Allah nk tgok sejauh mane adik-adik bersyukur dengan kejayaan smalam. Adik-adik jangan sekali-kali riak. Jangan takbur, jangan rase diri adik-adik hebat. UPSR ni penentu adik-adik nak belajar ke arah mane je pasni. Nak masuk skola sains ke, skola agama ke, MRSM ke, tahfiz ke, xpon skola bese2 je. 

Seindah mane pon result UPSR adik-adik, hanya jadi penentu syarat utk adik-adik msuk skola menengah je tau. Yang paling penting pasni, PMR lagi tiga tahun. Dn penentu idup adik-adik dalam universiti nnt, SPM lg lima tahun. Kene mula countdown dh skrg nih.


Untuk ibu bapa. Dan adik-adik yang xdapat ape yang adik-adik impikan. Xkesahlah ape pon result adik-adik tu, xde mencalarkan mase depan adik-adik sikit pon. X terjejas pon dik. For parents, jangan salahkan anak-anak. Jangan marah mereka. Jangan memperkecilkan usaha mereka. Kerana ini kali pertama mereka gagal. Ajak anak-anak bangun, lebih berusaha, lebih kuat memohon doa, dn terus pandang ke depan. Jangan pernah menoleh belakang lagi. That's All..!

Kalo first time anak-anak gagal, then ibu bapa plak marah2. Malu nk ngaku result anak, putus asa dengan kegagalan dorg capai ape yg parents nak, ini mmg sangat terok. Anak-anak ini akan ilang daya utk bangkit. Anak-anak ni rsekan kejayaan utk dorg dh tamat. Mereka rse mereka akan gagal selama-lamanya. 

Pujuk anak-anak, katakan bahawa mereka bijak. Mereka pandai. Tapi Allah mahu yg lebih lagi. Allah mahu anak-anak teros berdoa. Allah simpan kejayaan dlm UPSR ni, Allah akan bg kejayaan yang lebih besar pd mase hadapan. Ha, sape tahu kan? Anak yg gagal semalam, boleh menjadi anak yg genius esok..! Allah tu kan hebat, xde yg setanding kehebatan Allah. Kun fayakun.

Ingat. Yang hancurkan harapan anak-anak selalunye adlh ibu bapa.
Jangan buat macam tu, kejam sangat tau. Sedih mmgla sedih bile harapan hancur.
Gagal sekali xbermakna gagal selama-lamanya. Bersyukurlah sbb anak kite masih boleh belajar.

Insha Allah. Sayangi anak-anak. Mereka anugerah Allah. Cerminan peribadi ibu dan bapa.

As Salam.

3 comments:

siti hidayah said...

nice entry. thanks ntuk nasihat tu kak :)

Azmi Khan said...

ibu bapa tolong la jgn banding2kan anak anda dgn anak org lain kerana kita manusia ade ujian dan kejayaannya tersendiri. mcm sy wlu pun sepanjang belajar di sekolah rendah dan menengah sgt teruk tp bila dah ke IPTA berjaya Alhamdulillah. Jgn putus asa untuk membina semangat tuk berjaya.

nur_alhadi said...

Insha Allah, kata2 semangat mcm nilah yg kite perlu highlight dlm kehidupan.. :)