Monday, November 14, 2011

Kaitkan segalanya dengan Allah.


Assalamualaikum sume.. :)

Hmm, arini dh hari Isnin. 14 November 2011. Rasenye arini SPM akan start kan. Wah, mesti adik2 Form 5 tengah berjuang abes-abesan dalam Examination Hall skrg ni. Insha Allah, mudah-mudahan Allah ade bersame adik-adik sume. Ingat lg dulu, cikgu pesan kalo terlupe pape time exam, selawat banyak-banyak. Nanti akan ade pertolongan dr Allah. Satu je tips jwb exam, jangan tinggalkan satu pon soklan tanpa jawapan. Bia susah mcm mne pon soklan tu, tibai je jawapan kalo dh xtau sgt. But make sure ade tulisan pd ruangan jawapan tau. Hmm, tu je tips dr kakak yg xbrape nk cemerlang ni.. Hehe, Alhamdulillah..

Untuk adik-adik yg skola agama, mule-mule exam ni antum akn brsemangat penoh waja. Hehe, betul x? Bukan antum jelah, yg skola len pon cmtu jugak. Tapi antum ni special sket sbb SPM antum betul-betul sebulan kan. Sy ckp ni brdasarkan pngalaman sbb dlu pon sy skola agama. Lebih-lebih lg science student, mmg 4 minggu berturut2 antum akan ade paper. Paling kurg pon, 3 paper seminggu. Mule2 antum akn brsemangat, tapi minggu-minggu terakhir antum akan rse bosan sbenarnye. Huhu, bersedialah antum ye..!

Tapi xpe, slagi ade usaha yang berterusan. Doa yang berpanjangan. Semangat jihad yang kuat. Antum pasti akan berjaya harungi semuanya smpai abes nnt. Dulu pengetua sy slalu bg kate2 smangat, sebelum kteorg melangkah msuk dlm dewan. Pengetua sroh kami bayangkan yg kami ni sdg bersiap sedia utk pergi berjihad di jalan Allah. Maksudnye, xkan ade yg kalah dlam perjuangan sbb kami semua Muslim. Yang ade hanyalah kemenangan ataupon syahid di jalan Allah. Ni baru perjuangan yg minta antum perahkan otak antum, luahkan sgala yg antum dh belajar slama ni. Belum lg perjuangan di medan perang mcm Rasulullah. Bermakne, antum ni orang-orang hebat yang telah dipilih oleh Allah untuk berjuang di medan ilmu.. :)

Ok, tamat.
Sy tulis panjang-panjang pon belom tentu adik-adik boleh bace kan. Hehe
Sebab adik-adik kt skola, tgh exam. Mane ade laptop. Xde mase pon nak online.


Masuk tujuan asal post kali ni. Sebenarnye nak story pasal bnde dh lapuk. Yelah, sy xsempat nk berbelog time weekend. So, terpakselah menulis pkara yg terjadi pd mggu lpas lewat sket. Tapi xpe, ilmu tu xpernah dn xkan expired kan. For those yg dh tau pasal ni, anggap je tulisan sy ni sbg tazkirah atau ulangkaji. Betulkn sy klu ade yg tersalah interpret. For those yang xtau lg pasal prkongsian ni, maka ini adlh ilmu baru utk antum.

Maka, bersyukurlah. Alhamdulillah, thumma Alhamdulillah.
Allah itu Maha Mengetahui. Allah itu Maha Bijaksana.

Jumaat lepas, sperti biasa kan ade rancangan Al-Hidayah kt tv3. Muslimah maybe sempat tengok, tp Muslimin xsempat kot. Sebab antum ade solat Jumaat time tu. Rancangan ni agak menarik kali ni sbb Ustazah Robiah yang Mudirah Ustazah Pilihan tu bg tazkirah. Kalo xsilap cmtu la ejaan name die, sy pon xpasti. Sy baru je mnyukai ustazah ni sebab gaya percakapan die. Hehe, trosla melekat kt depan tv.

Sy xnak ulang ape yang ustazah ni kongsikan. Cume sy nak sampaikan kpd antum ape yg sy faham melalui ustazah ni dlm bhasa sy sndri. Harap antum akan faham dn cube amalkan dlm kehidupan antum. Prkongsian ni sjujurnya lebih kepada ibu dan bapa. Tapi antum yg belum kawin pon bakal jadi ibu dn bapa kan. Hehe.. Antum boleh jugak terapkan nilai-nilai mulia ni dalam diri antum sndri. Insha Allah.

Bile kite cakap pasal orang Islam. Perkara pertama skali yg sy akan bgtau antum ialah, orang Islam ni antara orang-orang yang paling beruntung di dunia dn akhirat. Cume keuntungan tu kite xsedar dn kite xgune sbaiknye. Sebab, setiap detik dlm idup seorang Muslim ni adalah ibadah. Setiap saat dalam kehidupan kite ni mndatangkan pahala. Pahala yang bukan sikit, tapi berlipat kali ganda.

Yang penting hanyalah niat. Sebab setiap amalan bermule dgn niat. Niat kerana Allah.
Kalo kite niatkan sgala pergerakan kite ni krn Allah, maka pahala akan mnyertai kite smpai bile2.
Mudah kan. Memang mudah. Tapi nak amalkan tu, memang susah sangat. Betul.


Gambar kat ats ni mcm xberkenaan je. Tapi xpe, ade pngajaran di sebaliknye. Antum tgok gmbr kat ats ni, dn antum fikir sndri ape yang mungkin gambar ni nak smpaikan pd antum. Stiap org ade akal dn minda yang berbeza. Jadi bile digabungkan antara satu sama lain, kite akan jadi umat yang terhebat di dunia. Sebab Allah bantu kite. Allah bg Hidayah pd kite. Kite kan umat Rasulullah, kekasih Allah yang agung.

Berbalik smule pd prkongsian kt ats tadi. Mcm mane kite nak didik hati, anak-anak, adik-adik kite untuk wat segalanya kerana Allah. Kaitkan segala yang berlaku itu dengan Allah. Susah, tapi kalo kene carenye bnde ni akan jd mudah. Setiap kesulitan tu kan pasti ade kemudahan. Insha Allah.

Contohnye bab aurat. Kalo ade adik-adik perempuan, kawan2 perempuan, atau sesape jelah yang perempuan, mungkin kite boleh cube care ni utk ajak mereka tutup aurat. Ha, antum teruskan bace tau. Insha Allah berkesan. Katakan pd mereka :

"Allah dh bagi awk muke yang cantik, jelita, menawan. Allah juga bg awk kepala yang sempurna. Allah hadiahkan rambut yang cantik utk awk. Jadi, hadiah Allah ni knelah ditutup dengan tudung yg elok. Supaya org-org lelaki xnmpak kecantikan hadiah Allah pd awk. Kalau terlindung itu kan lebih baik. Bile bertudung, niatkan perubahan krn Allah. Nanti Allah akan bg awk hadiah lagi. Insha Allah.."

Selain tu :

"Rezeki ini drpd Allah. Malaikat Mikail yang turunkan kpd kite. Makan mesti bace Bismillah, jangan lupe. Supaya kite xmakan dengan iblis. Bile iblis xkongsi makanan dengan kite, kite akan jd lebih sehat dn bersih sbb iblis sifatnye pengotor. Kite xboleh makan tamak-tamak, xboleh gelojoh sbb itu perangai iblis. Kite bukan sahabat iblis tapi kite orang soleh. Makanan jugak kene kongsi dengan org len, supaya dorg dapat rse hadiah Allah utk kite ni. Nanti orang ramai akn sayang kite, Allah pon pasti lebih sayang."

Bace lagi eh :

"Adik, Allah anugerahkan kaki yang cantik utk adik. Adik xboleh berlari-lari, jangan suke hentak-hentak kaki kt bumi Allah. Kan Allah bg hadiah kaki tu utk adik berjalan elok-elok. Kalo adik wat bnde yg xelok dgn kaki adik, nanti Allah tarik semula kaki adik tu. Allah xnk bg kaki dh kat adik. Adik dengar cakap kakak ye, jangan bg Allah marah kt kite. Nanti Allah dh xbg hadiah lagi."

"Sayang mama nak tidur dah ye. Hmm, mama dodoikan ea. Sebelum tidur, adik kene ucap dua kalimah syahadah dlu. Sbb Allah bg adik tidur ni utk berehat. Takot-takot esok adik dh xbangon lagi, adik berjumpa Allah. Mama dengan papa redha kalo adik jumpe Allah mse adik tidur. Lepas ucap syahadah, adik kne maafkan semua kesalahan orang lain pd adik tau. Adik pejam mate, zikir pd Allah. Insha Allah, esok adik bangun nanti adik akan jadi manusia yang lebih baik dr hari ni."

Satu perkara yang Ustazah Robiah tekankan, Kalimah Syahadah. Kalimah Syahadah ni spatutnye ibu bapa yg kene ajar anak-anak. Jangan tinggalkan pd ustazah-ustazah kt skola, cikgu-cikgu ke, jangan tau. Ibu bapa hantar anak gi skola agama, malam plak gi ngaji, semua tu belum cukup seandainya ibu bapa belum mampu mendidik anak sndri dlm perihal agama. Ajarkan ank2 mngucap dua kalimah syahadah.

Anak2 hari ni ramai yang xtau mengucap sedangkan ini kontrak terbesar perjanjian kite dengan Allah. Kontrak ini yang kite ikrarkan smasa dlm rahim ibu dahulu. Ade anak2 yang tahu mengucap, tapi xtau maknenye. Ade anak2 yang tahu mengucap dn tahu maknenye, tapi die xamalkan ape yg die dh cakapkan. Hanya Allah yang disembah, tapi kite masih xsembah Allah 5 kali sehari. Nabi Muhammad itu pesuruh Allah, tapi anak2 masih jadikan artis-artis sebangai idola mereka. 

Inilah yang mengoyak sejadah iman mereka dr masa ke semasa. Sampai bile akan brterusan begini. Sbb tu dipesan, bile bercinta jangan lupe Allah. Bile nak nikah jangan tinggalkan Allah. Pilih jodoh ikut syariat Allah. Cari wanita yang solehah, yang mampu jadi isteri cemerlang dan ibu mithali. Supaya anak-anak yang lahir nanti adalah soleh dn solehah juga. Yang boleh doakan kite saat kematian kite, yang boleh uruskan jenazah kite nanti dn yang akan menjadi imam solat jenazah kite nanti. Ini yang patut kite lakukan.

Smoga antum renung-renungkan. Ambil sesuatu yang luar biasa drpd prkongsian yg biasa-biasa ini.
Insha Allah.

As Salam.


2 comments:

kaKtuS.. said...

mmg semua ajaran islam ibu bapa yg ptut dedahkan pd anak2..
then, cikgu2 hnya prlu bg ajaran tuk bdk2 lbh memahami :)
sy suke entry awak..

nur_alhadi said...

betul tu.. trime kasih sbb sudi mmbace..!