Wednesday, November 16, 2011

Kita tak sedar..

Assalamualaikum sume.. :)

Alhamdulillah, syukur pd Allah sbb kite sume masih idup. Diberi nikmat terbesar iaitu nikmat sehat dn iman. Dapat hirup udara yg segar, dapat isi perut dgn segala nikmat Allah, mata kite masih berfungsi, mulut juga elok, hidung berkeadaan baik, tangan dn kaki juga masih mengagumkan, dn telinga kite masih mampu mndengar. Banyaknye nikmat Allah, mmg xsempat la klu nk list satu persatu.

Baiklah, arini dh hari Rabu. Bermakna, cuti semester sy pon dh makin hampir ke penghujungnya. Insha Allah, Sabtu atau Ahad ni sy akn kembali mneruskan pngajian di UiTM Kuantan dalam semester terakhir sy sbg pelajar Pre-Degree in Law. Insha Allah. Namun, buku blom kemas. Baju belom kemas. Barangan mandi pon xde. Huhu, cm xnk balik je rsenye. Nk dok umah lame2. Huhu

Btw, sbelom sy trlupe. MUET plak sy akan amik pd hari Sabtu ni, 19hb November 2011. Untuk listening, writing dgn reading test. Antum jangan lupe doakan sy ek. Bile antum bace je ayat2 ni, tros doakan sy skejap dlm hati antum. Please..! Insha Allah, Tuhan pasti akn makbulkan doa sahabat kpd sahabatnye yg len dgn ikhlas.

Kepada sume kawan-kawan yg dihormati, baik kpd student-student yg akan balik ke kampus masing2, ataupon kpd sesape jelah yg sudi mmbace ni, especially ladies.. Ha, lepas ni kite xtau bile lg kite nak online Facebook kan, bile lg kite nk update blog, maklumlah sume nk start belajar semule. Sy yakin kite akan betul2 busy dlm satu dua minggu yang prtama nih. Jadi, sy ade beberapa pesanan kpd antum, termasuk jugak diri sy sndri.


Hmm, dh bace ape yg ditulis dlm gambar tu..? Hmm, gambar ni mmg kite dh slalu sgt tgok kan. Dlm Facebook pon dh ramai org nasehat jangan letak gambar langsung kalo boleh. Sebab kite xtau hati budi org2 yang tengok gambar kite tu. Lg2 kalo antum sume ni ade stalker. Ha, dh name pon stalker, xkn kite tau die sape kan. Jadi, jagelah maruah antum. Kadang-kadang kite xperasan bnde2 kecik mcm ni sbenarnye yang akan menjatuhkan maruah kite sbg wanita, gadis, perempuan dan muslimah khususnye.

Sy pon bukanlah baik sgt, sy mmg agak aktif jugaklah bermuka buku ni. And sy dh jumpe mcm2 jenis gambar. Yg paling sy xsuke dn sy xkn bukak profile die ialah org yg letakkan gmbr hantu sbg profile picture die. Huhu, mmg sy xkn buke langsung la. Bukan sbb takot hantu tu, tp sy xsuke tgok gmbr2 yg mnggelikan. That's why sy xnk jd doktor. Eii, xsuke.

Tu xpelah, at least die xletak gmbr muke die sndri dn bg berjuta juta juta orang tengok wajah sbenar die. Dan die telah memelihara maruah diri die, die jugak dh menjaga hati orang-orang len yg menaruh hati pd die. Hmm, ade jugak letak gmbr yg wat sy mcm nk muntah je. Agak-agak la sket, letak gmbr die dgn couple plak. Boleh diterima sbg fitrah la klu die tu pasangan normal, maybe dh kawin or whatever. Tapi couple tu gay la plak, lesbian pon ade jgak. Aduhai, mak ayah antum xtgok ke FB anak2 dorg ni. Dah tau wat dose, pastu bangga plak tayang-tayang bg sedunia ni tahu. Masha Allah..

Yg tu stu masalah. Dn yg paling sy kesian skrg ni, adlh umat manusia yg xboleh dh nk terima nasehat org len. Ade jugak wanita, perempuan, gadis-gadis manje yg comel ni letak gambar dorg jd profile picture. Sy harap antum yg mmbace blog sy ni xtrgolong dlm kumpulan tu. Tangkap gambar dr atas la, dr tepi la, kembungkan pipi la, muncungkan bibir, bergaya sakan la dn mcm2 lg gaye la. Antum fikir ek, sy sbg pompuan ni pon dh menyampah tgok gmbr cmtu. Cube bayangkan lelaki plak, agaknye muntah hijau kot dorg bile tgok gmbr pompuan gedik2 cmtu. Euwwww..

Antum nak tau ape pandangan sy dn mungkin berjuta-juta orang lg trhadap antum yg letak gmbr cmtu. Ha, dorg akan kate antum ni xde maruah. Buat awek je bolehla, aku xnk wat org spesies cmni jd bini aku. Dorg akn kate antum perempuan murahan, xtau malu. Ingat lawa sangat ke wat pose cmtu, mengedik je. Lelaki zaman skarang ni walaupon dorg tu ganas, tapi dalam hati ade taman. Dorg tu bijak, ade 9 akal. Hakikatnye, dorg akan merancang kehidupan brkeluarga dorg lebih awl dr kite. So, jangan berangan la dorg nk cri isteri yang gambar die dh jd tatapan seluruh dunia. Gambar yg memalukan plak tuh. Aiyoo..


Dahla, xkesahlah antum still nk letak gambar2 cmtu lg dlm Facebook antum. Sy dh sampaikan ape yg patot, maybe bercampur emosi sket. Huhu, maaf ye. Sy jd malu plak dgn prangai Kaum Hawa ni sbb sy pon Kaum Hawa jugak. Ape peribahasa tuh. Hmm, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Ha, lebih kurang la tuh.

Ok, tutup citer. Kalo nak ckp psal Facebook, mmg due tahun pon xckup. Dengan masalah gambar, cakap2 yang xsopan dn xsenonoh. Ei, ape dorg ingat Facebook ni hak dorg ke yg nk wat sesuke ati je tu. Cubelah pk, ade adik2 kecik yg ade Facebook, ade ustaz2 yg berdakwah gune Facebook, ade rakyat negara len jugak. Malu la sket. Subhanallah, nape la xpikir sume tu. Antum kan ade akal.

Hmm, lupe plak. Antum dh tengok gmbr kat atas tu..? Hehe, menarik kan. Ini realiti yang kite sume tahu. Lebih-lebih lg kalo idup berkawan, bermasyarakat. Jiran-jiran apatah lagi. Tapi xleh nk salahkan sesiapa jugak, sbb Allah kurniakan telinga untuk mendengar dn mulut mmg tugasnye utk bercakap. So, bersabarlah dengan karenah orang-orang yang bersifat mcm gambar ni.

Cube antum bayangkan kalo yang mereka sedang sebarkan tu adlh sesuatu yg xbaik. Misalnye, tgh kutuk2 kawan atau sesape jelah. Aik, sy xsroh antum bayangkan ape yg dorg tgh umpatkan tuh. Tapi antum bayangkan betapa banyak dose yang orang atas skali tu tanggung. Wow, mmg banyak btol la kan. Apatah lg kalo bnde yg disebarkan tu fitnah. Masha Allah, abesla pahala antum nanti. Orang-orang cmnilah nanti kat Akhirat akan jadi orang yang muflis. Sebab pahala die dh abes bg kt org2 yang pernah diumpat, disebarkan fitnah ttgnye. Allah tambah plak dengan dose2 orang teraniaya ni utk die pikul. Nauzubillah.

Ok, amik sudut positif plak. Bayangkan kalo orang lidi yang kat atas tu tgh bg tips mcm mne nk dekatkan diri dengan Allah, care nak masuk syurga dengan mudah, atau pape je prkongsian ilmu yang berguna. Pastu orang lidi yg dengar tu gtau plak pd org len. Subhanallah, antum boleh bayangkan x pahala yang Allah kurniakan pd org lidi yang atas skali tu.. Hebat kan, banyak pahala die kalo die ikhlas brkongsi ilmu. Ni jugak antara 3 prkara yang akan mengalir pahalanye time kite dlm kubur nanti.

Sy rse antum sume paham ape yg sy cube nk smpaikan ni.
Jadi, tunggu ape lg. Sebarkan tazkirah ringkas ni utk kwn2 antum.
Supaya die akan sebarkan lg kpd kawan2 die nanti.

As Salam..

6 comments:

Akim Iqbal said...

Haha, zaman sekarang yang rahsia bukan lagi rahsia

cikzsmile said...

salam. iye la. zaman skrg nie mcm2. rasa mcm nk deactivate je fb tuh tp susah plak nnt nk bhubung. :)

Azmi Khan said...

FB nie sebenarnye ade pro dan cons....
depents pada org yg menggunakannya....
die nak yg pro @ nak yg cons....
setelah sy tahu tentang perkara ini beberapa thn yg lalu sy terus hidden semua album sy yg ada gambar yg sy rasa tidak menutup aurat.....
bkn penting pun nak tunjuk kat semua org... nak tunjuk pun biarlah tepat dgn syariat islam....
maaf jika ada tersilap kata....

nur_alhadi said...

betul tu.. kalo nak sgt letak gmbr dlm FB atau blog, maka silakanlah.. tp wat private, just untuk personal je.. tp bhaya la jugak bile FB antum tu kne hack.. then, org akn sebar2kn gmbr antum..

Azmi Khan said...

actually sy dah delete gambar yg tak bersesuaian....
kesemuanya gambar sy sendiri dan gambar bdk kecil kesygan sy je tp tu pun sy private....

Faz Abas said...

good entry, agreed with you - mukabuku bukan laman dedah aurat.

www.kisah-dan-kasih.blogspot.com