Monday, November 28, 2011

Masa Untuk Allah..


Assalamualaikum sume.. :)

Alhamdulillah thumma Alhamdulillah. Hujan yg tadinya lebat dh beransur renyai-renyai kt luar. Alhamdulillah, stakat ni sy kt Kuantan xpenah lg brharap agar hujan berhenti. Biarlah Rahmat Allah ni tros turun mmbasahi bumi. Biarlah baju sy yg disidai sejak Jumaat aritu xkering2, asalkan keadaan cuaca tenang dn sejuk cmni sntiasa. Hehe

Kpd sume rakan pembaca blog yg dihormati, maafkan sy sbb dh lame xberinteraksi dgn antum. Email atau Facebook ke, maaf ye kalo sy xjawab soalan2 antum. Mesej melalui nset pon cmtu jugak, ade yg sy xsempat nak balas dengan penerangan sperti biasa. Kalo ade antara antum yang call nset sy, sy minta maaf sgt2 sbb sy xjawab. Kadang-kadang time tu ade kuliah, kadang-kadang sy tertidur time antum kol.

*Maaf sangat2 yeh..!

Hari ni hari Isnin. Melangkah ke minggu kedua sy berada di Kuantan. Meneruskan baki hampir 13 minggu lagi sebagai pelajar UiTM Kuantan. Insha Allah. Masa yang berlalu trlalu cepat. Smpai xsedar ape yg sedang berlaku pd diri dan iman, juga sahabat sekeliling. Minggu pertama dalam semester akhir kali ni agak sibuk walaupun kuliah hanya menerangkan silibus yg akan kami pelajari sepanjang semester ni.

Dan yg paling menyayat hati sy, jadual yg semakin padat dn mnyesakkan. Subhanallah, banyak btol keluhan sy kan. Huhu, tapi betul la. Sy kene citer pd antum, supaya antum xtrtunggu-tunggu blog ni diupdate. Masa sy amat-amatlah terhad skrg ni. Online xtentu masa, untuk menulis kt blog plak jarang skali ade mase yg betul2 terluang.


Mase bersiar-siar kat Facebook dua tiga hari lepas, sy trjumpa gambar ni. Terus tag dn download. Hehe, nk dikongsi bersama antum. Mcm nilah lebih kurang situasi sy. Dengan 8 subjek, dn kalo xsilap 6 subjek teras. Subjek Law yg smakin susah dn complicated. Debaran result MUET yang xtau kuar bile. Dgn pelbagai assignment dan Term Paper yang melambai-lambai. Hanya menanti mase je utk disiapkan. Masha Allah.

Tapi Alhamdulillah, Allah sayangkan sy. Sbb tu Dia bg segala keje yg wat sy xckup mase ni. Ini bermakna sy xboleh jadi Hidayah semester lepas. Hidayah yg suke berjalan-jalan. Hehe. Utk semester ni, sy masih berbangga sebab sy xmencecahkan kaki pon ke East Coast Mall lagi. Blom ade hati utk ke Megamall. Kaki sy hanya berpijak di tanah UiTM shj. Huhu.

#Kalo antum tahu betapa dekatnye ECM dn Mega tu dr kolej sy ni, mmg iman antum pon akan tercabar punyelah. Pagi-pagi buke tingkap bilik, nampak ECM dgn papan tanda TGV. Hahaha, 5 minit je jalan kaki tau dr kolej ni. Dugaan.

Sy tahu semester ini perlukan tumpuan dn perhatian yg lebih dr sy. Kami pelajar Pre-Degree Law kt cni dh xde abang and kakak senior lagi. Hanya kami je, anak-anak kelahiran 1993 yang menginap kt UiTM Kuantan ni. Sedih kan, xde tempat nk mngadu, nk minta tolong. Huhu, nasib baiklah masih ade abg dn kakak senior yang sudi msg tanye khabar, tanye pasal pelajaran dn mnyumbangkan buku-buku mereka kt kiteorg. :(


Dalam kesibukan hidup sehari-hari, Alhamdulillah Allah itu Maha Indah AturanNya. Smalam sy dapat satu jemputan utk hadirkan diri ke sebuah Halaqah Gembira. Dan Alhamdulillah, diri yang dh dahagakan pengisian rohani ini terus menerima ajakan tu tanpa sbarang alasan pon trlintas kt hati. Alhamdulillah jugak, cuaca pd hari ini amat indah. Hanya hujan renyai-renyai. Seolah-olah Allah dah permudahkan urusan para pemilik hati-hati yang ingin berukhuwah dalam usaha mengenaliNya.

Alhamdulillah. Halaqah Gembira hari ni agak baik sambutannya. Dihadiri oleh Naqib dan Naqibah dr UIA Kuantan. Sumenye berumur lebih kurg 20 tahun. Td mase sesi pengenalan, ade Muslimin dr UIA ni ckp dorg sbenarnye tahu kiteorg xde senior di UiTM. Jadi, anggaplah senior-senior UIA ni sbg abg dn kakak. Kalo ade masalah, cite la kt dorg. Insha Allah, dorg sanggup singgah ke UiTM semata-mata untuk berjumpa kami. Alhamdulillah.

**Bijak kan Allah. Dia hantarkan kepada kami sekumpulan abang dan kakak yang sanggup menjaga kebajikan dan kebahagiaan kami di sini. Terharu sangat-sangat. :D

Pesan seorang sahabat, malam td sewaktu die ziarah rumah sy.
# Manusia ade jasad dan juga hati. Jasad akan sihat kalo kite dapat makan. Dan hati jugak akan sihat kalo hati kite dapat makan. Hati perlukan makanan, pengisian rohani. Hati kite sntiasa dahagakan ilmu. Mmg itu fitrahnya. Ilmu yang mendekatkan diri dengan Ilahi.

Kalo hati kite xkuat, maka diri kite akan lemah. Walaupon dr luar nampak kuat, tapi dalaman kite sbenarnye dh lemah. Bile fikir-fikir semula, inilah penyebab jd histeria, tekanan yg berlebihan, dn mcm-mcm perkara yg len lagi. Nauzubillah. Syaitan ni ade di mana-mana. Ade org kate, syaitan ade sebuah istana dalam hati kite. Sebab tulah ape-ape hal pon, hati kite kne kuat. Kite kne jaga hati kite, rohani kite kne mantap.

***Hati kan raja dalam jasad kite..!

As Salam..

No comments: