Sunday, November 27, 2011

Salam Maal Hijrah wahai Dunia..!

Assalamualaikum sume :)

Alhamdulillah, Allah masih beri sy nyawa pd hari ni, brpeluang hirup udara yg segar.
Alhamdulillah, Allah masih kurniakan mata kpd antum dn sy untuk melihat dn meneroka plbagai ilmu.
Apa lagi yg perlu meniti di bibir kite slain ucapan Alhamdulillah. Alhamdulillah slamanya.

# First of all, Salam Awal Muharram utk antum semua. 
# Salam Maal Hijrah, Selamat Tahun Baru kepada penduduk dunia..!

Smalam antum sempat x luangkan mase lima minit sbelom Maghrib utk bertahlil dn bace Doa Akhir Tahun..? Alhamdulillah kalo sempat. Bermakna Allah bg antum peluang utk memulakan tahun baru antum dengan beribadah kpd Allah. Btw, bukan semua org tahu tau hari ni dh 1 Muharram 1433. Antum sempat bace Doa Awal Tahun lpas solat Maghrib, Alhamdulillah. Antum dh berjaya mulakan tahun baru antum dalam keadaan yg dirahmati Allah. 

Sebut pasal Tahun Baru, sume org akan bina azam baru. Tapi sy bukan cmtu, sy xpernah ade azam dlm idup sy. Ade org kate sifat cmni xbaik, seolah-olah hanya menyerah pd takdir Allah je. Xde usaha pon untuk majukan diri sendiri. Walaupon mungkin azam tu xtercapai, tapi at least kite berusaha. When I think about it, sy rse betol jugak ape yg mereka kata. Tapi, still the same, sy xtau ape azam sy pd tahun ni.

Huhu, maybe utk lebih bersungguh-sungguh dalam pelajaran. Dan lebih ikhlas dan istiqamah dalam beribadah kpd Sang Pencipta. Hidup ini hanya satu tujuannya, utk mencapai Mardhatillah. Xde lain selain itu dalam cita-cita sy. Mati dalam husnul khatimah, itu impian sy. Insha Allah.


Ok, ni yang selalu kite semua lupa kan. Mule tahun baru je, semua sibuk pk azam baru. Macam2 ade, nak jadi org yg lebih baik, nak jd pelajar yg lebih berjaya, nak jadi seorang yang lebih berguna. Hehe, xde la. Sume ni xsalah, malah teruskanlah cita-cita antum tu. Ni tandanya antum seorang yang berpandangan jauh dn optimis. Antum bertuah..!

Tapi antum jangan lupe ye, lupakan segala yang telah berlaku pd tahun lepas yg beru beberapa jam kite tinggalkan. Maksud sy, lupakan segala kesalahan yg org len dh lakukan pd antum. Maafkan semua org, jangan berdendam dengan mereka. Mereka kan saudara antum dalam Islam. Mulakan tahun baru antum dengan doa-doa yang baik utk diri antum dn jugak untuk sahabat-sahabat antum.

Mudah-mudahan tahun ini lebih baik dr tahun lepas. Kenang kembali peristiwa Hijrah Rasulullah dan umat Islam dr Kota Mekah ke Kota Madinah. Dengan keberkatan Allah, Kota Madinah berubah menjadi sebuah Bandar Yang Bercahaya. Ha, tu la maksud Madinah Al-Munawarrah. Persaudaraan yg terjalin erat antara Ansar dan Muhajirin. Ansar adalah golongan yang membantu dan Muhajirin adalah org-org yg berhijrah.

Konsep Hijrah jugak perlu kite prhalusi. Dalam Hadis berkenaan Niat jugak ade disebut pasal Hijrah ni. Barangsiapa yg hijrahnye adalah kerana Allah, maka die akan brhijrah krn Allah. Tapi barangsiapa yg hijrahnye utk selain dr Allah, maka hijrahnye adalah utk apa yg die hajati. Rugi kan.

Hijrah pada asalnye adalah perpindahan dr satu tempat ke tempat yang lain. Tapi berhijrah dr perangai yang baik kpd perangai yang lebih baik jugak dikire sbg hijrah. Beralih drpd idup yang lalai kpd idup yang lebih bermakna juga dikire sbg penghijrahan. Yang penting hanyalah niat, lintasan antum dlm hati. Untuk sape sbenarnye antum brhijrah tu..!


Baiklah, kali ni sy xkn bercakap lg pasal percintaan. Hehe, asyik2 cinta pon bosan jugak kan. Hmm, gambar kt atas ni sebenarnye mengajak antum berfikir. Ape sbenarnye yg sy nak sampaikan pd antum. Ape kaitan hijrah dengan gambar comel kat atas nih. Haha, teka cepat-cepat. :D

Okelah, sy amik contoh dlm gambar tu la ea. Antum perasan x, ade unsur penyesalan dlm gambar ni, ade jugak unsur menipu diri sendiri. Di luar perwatakan yg ceria dengan kata-kata yg penuh semangat, tapi dalam hatinye mungkin ade kesal dan sedih. Ni tandanya hati yang xseiring dengan akal fikiran. Situasi ni kalo antum nak tahu, amat-amat bahaya. Sebab nnt akan jd, yg dikejar xdapat dn yg dikendong berciciran. Akibatnye rugi dan kite jugak akan rase xbahagia.

Ade sahabat yg berazam nak solat penuh 5 waktu tahun ni. Semangat, dn nampak seolah-olah sangat bersungguh. Tapi dalam hatinya sndiri, die meragui kemampuannya. Ni mmg perkara biasa, sy pon penah alami bnde cmni. Kadang-kadang keadaan ni jadi sebab syaitan ganggu kite. Syaitan kan dah janji dengan Allah die akan berusaha utk menyesatkan anak Adam. So, kite just relax la. Itu kan keje syaitan. Ape yg perlu kite wat, lawan la dengan nama Allah. Insha Allah.


Ha, kata-kata ni agak best kan. Antum cubela hayati, ape yg tersirat dr kata-kata nih. Look Like A Girl, bermakna biarlah dr luaran kite seperti seorg gadis. Yg lembut, hatinya sensitif, seolah-olah digambarkan sbg seorg yang lemah. Boleh ditindas sesuka hati. Tapi jika dilihat pd sejarah, tangan yg menggoncang dunia adalah tangan seorang perempuan. Dan yg lahirkan para Nabi dan Khalifah agung jugak adlh para perempuan yang lemah ni.

Act Like A Lady. Mcm yg kite tahu, wanita ni ade 9 nafsu dan 1 akal. Die xbijak seperti kaum lelaki yg ade 9 akal. Tapi wanita tugasannye lebih kemas, lebih sistematik dan lebih sempurna dr lelaki. Kirenye ape yg die buat, sumenye menepati citarasa. Dan sy penah bace buku, tindakan wanita ni dikatakan lebih menjurus kpd emosi. Mungkin jugak betul. Sebab bile wanita ni berasa sakit utk mendapat sesuatu (contoh : melahirkan), wanita akan sayang ape yg die dapat tu. Tapi berlainan dengan lelaki. Kalo lelaki rase sakit utk sesuatu perkara, maka dia akan benci perkara yg wat die sakit tuh.

Think Like A Man. Ha, laki kan ade 9 akal, mereka bijak. So, rasenye xyahla nk terangkan lagi kot. Tapi pape hal pon, laki dan perempuan sebenarnye saling melengkapi. 9 + 1 = 10, 1 + 9 = 10...

Work Like A Boss. Bekerja seperti seorang ketua. Setiap ape yg dilakukan akan dibincang dgn org len. Ade tujuan dn hala tuju yg mantap. Aiming to achieve success. Xkan mudah mngalah, sentiasa brsedia utk sbarang risiko. Ha, rasenye cmtulah maksud ayat kat atas ni. Btw, ni sy punye pendapat je. Antum berhak utk fikir yg lebih menarik.

*Sbb tu Allah cipatakan manusia ni unik, sebaik-baik kejadian. Ade akal yg berbeza-beza. Pentingnya kerjasama dn prpaduan apabila akal-akal kite ini bergabung, menghasilkan satu umat yg bijaksana, yg mantap fikirannya, yang kuat iman dn taqwanya. Insha Allah.


As Salam.

1 comment:

Anonymous said...

Assalamualaikum.. suke la post2 akk.. Salam Maal Hijrah jugak..!!