Thursday, November 10, 2011

Teman dari Allah..!

Assalamualaikum sume.. :)

Hmm, Alhamdulillah kite bertemu lg kali ni dlm blog yg ntah pape je ni kan. Alhamdulillah juga bila Allah, Tuhan antum dn sy beri ilham yang indah untuk dinukilkn mnjadi sebuah prkongsian antara hati kite. Syukur lagi dan lagi. 

Td sy bersiar2 di laman Mukabuku rakan-rakan, dn sy terjumpa beberapa gambar yang menarik. Sume ni khas utk antum yg bergelar Sahabat, Rakan, Kawan dan Teman. Xde pengecualian sbb kalo kite xkenal pon, antum tetap mmegang gelaran tu untuk sahabat-sahabat antum yg len kan. Jadi, tanggungjawab ni adlh untuk kite bersama.

Hmm, Persahabatan. Banyak lagu yang ditulis ttg persahabatan. Persahabatan jugak selalu dikaitkan dengan cinta dan perasaan hati. Depends on your own translation. Ade org yg xpercaya kemanisan bersahabat nih. Ade org pulak ckp sahabat nih xsume baik dn boleh dpercayai. Ade org len cakap, sahabat akn ade time kite susah je. Hmm, sumenye betul sbb antum akn brcakap berdasarkn pngalaman antum kan.

Pada saya, persahabatan adalah satu detik yang indah untuk dihargai. Sebab dr persahabatan ini akn terbit percintaan. Dari persahabatan juga akn muncul kasih sayang dn keikhlasan. Pendek kata, dgn persahabatan ni kite akan dapat belajar macam-macam benda. Tolong-menolong, saling tolak-ansur, komunikasi yang berbeza antara sahabat, keikhlasan, keseronokan dan kesungguhan mengejar cita-cita.



Ha, cantik kan ayat kat atas ni. Tapi, ni pendapat sy jelah, pendapat antum sy xtau pulak mcm mne. Sahabat ni adalah org yang sentiasa menemani kite di kala senang atau susah. Kalo die xtepati dua bnde ni, maka die xlayak digelar sahabat. Sahabat jugak adalah cerminan diri kite. Diri kite adlh sperti sahabat kite. Sebab tu Nabi ajar supaya kite bersahabat dengan org2 yang soleh.

Berbanding keluarga, kite akn lebih byk trpengaruh dgn sahabat. Betul x..? Ha, jangan tipu tau. Memang betul pon, sy sndri alami situasi ni. Ape yg sahabat buat, kite pon nk buat jugak. Ape yg sahabat kite ade, kite pon nak jugak bnde tu. Kalo kite bersahabat dgn org yang baik, kite pon akan jadi baik atau sekurang-kurangnye kite akn dpt sedikit kebaikan drpd die. Dn begitu jugaklah sebaiknya.

Tapi, macam mane dgn sahabat yang tikam kite dr blakang..?
Nak kawan lg ke dengan die tu..? Ei, xtahan la dapat kawan cmtu..

Subhanallah, setiap yg berlaku ade kbaikannya. (salah satu lirik Cinta Mukabuku, hehe). Allah dah aturkan segalanya. Dengan sape kite bersahabat, sume tu datang dr Allah. Jadi xsalah la tajuk sy kan. Teman dari Allah. Walaupon die jahat, tp Allah dh aturkan die untuk kite. Jadi cubelah sebaik mungkin utk perbaiki iman dn diri die. Mane tahu nnt die akn jadi sahabat terbaik untuk kite..! kan3.. :)



Untuk sahabat-sahabat alam maya sy. Walaupon kite xpenah bersua muka, tp antum sume tetap sy akan ingat smpai bile2. Dan sy berdoa pd Allah supaya satu hari nanti kite akn bertemu di bawah lembayung kasih dn sayang Allah. Insha Allah, mudah-mudahan makbul. 

Kepercayaan antum amat sy hargai. Bukan senang nk bercerita msalah peribadi pd org yg kite xkenal kan. Tapi antum bercerite pd sy, dn sy sedar sy sedang memikul satu amanah dn tanggungjawab yg besar krn kepercayaan antum pd sy. Sy bknlah insan yg sempurna, yg boleh selesaikan masalah antum mcm magik tu kan. Hehe, tapi yakinlah bhawa sy telah berusaha sedaya upaya.

Terharu sangat bile ade Ukhti2 yang msg dn email pd sy pelbagai masalah yg dihadapi. Bile tanye mane dorg kenal sy, ade yg cakap melalui FB, ade jugak yg ckp melalui blog. Rupe-rupenye, blog sy ni ramai jugak org yg bace. Huh, makin besar tanggungjawab. Bayangkan kalo ade info yang salah dlm blog ni, banyaknye dosa yang sy akan tanggung. Nauzubillah.

Subhanallah, Allah telah bg sy pelbagai pelajaran melalui sume ni.
Cume hati sy masih kotor, sampai xperasan ape yang Allah tgh ajarkan pada sy.
Allah dtgkan teman dr pelbagai latarbelakang agama dn keluarga.
Untuk saya bimbing hati-hati mereka kenali Islam sewaktu mereka diuji oleh Allah.

As Salam..

1 comment:

faizulosman said...

nak jd followwer tp kotak follower x kuar plak...

nti tinggal kn jejak kat blog http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/

nti sy akan follow blik...

thanks...