Monday, December 19, 2011

Bulatan Gembira.

Assalamualaikum sume.. :)

Alhamdulillah, masih ade waktu utk sy trus menulis dn menulis pelbagai prkongsian dn pngalaman kt cni. Sbelum terlupe, syukran sy ucapkan kpd antum yg dh bce post sy sebelom ni dan syukran jiddan kpd antum yg dh meninggalkan komen antum. Hmm, sy jugak ingin memohon maaf secara terbuke kpd sesiapa shj yg terasa, tersinggung dengan post sy tu. Sebab, sape makan cili, dielah yg terasa pedasnye kan.

Btw, sy mmg xsebutkan nme sesape pon kt ctu. So, no point la klu awk nak kate sy sdg mengutuk awk. Maaf ye, evidence xkuat. Dn cube tgok tarikh yg sy tulis tu betul2. Hari Jumaat, bukannye Khamis. Once more, awk silap k. Hehe, dh. Nanti ade plak org xpuas ati dengan sy. Huhu

Smalam, ade Bulatan Gembira.
Diadakan di Pantai kat Taman Gelora.
Bersebelahan dengan Pasar Malam yg cukup meriah.
Alhamdulillah.


Actually, sy menulis arini sbb sy nak kongsi la sket dgn antum ape yg sy dapat belajar dr kakak-kakak UIA smalam. Xtaula nape, sy ni jenis mnusia yg suke mndengar tau. Xkesah la sape pon kawan2 sy yg ckp Usrah ni mengantok ke, Usrah ni bosan ke sbb kne dgr je, pd sy sume tu salah. Sbb antum sbenarnye yg buat diri antum bosan. Usrah bkn hanya utk mndengar, kite pon boleh je nk brcakap. Ni Usrah, Bulatan Gembira, bukannye ceramah agama kt masjid kan. Hehe

Banyak sgt bnde yg sy belajar smalam. Satu prkara je yg sy akan citerkan kali ni sbb mse xmngizinkan. Next post nnt sy akan smbung ilmu yg seterusnya. Utk hari ni, sy nak cakap ttg Islam Sebagai Satu Cara Hidup Yang Lengkap. Atau scare ringkasnye:

"Islam Sebagai Ad-Din"

Untuk antum yg amik subjek Syariah Islamiyah time skola dlu, antum sume msti dh tau kan pasal nih. Jadi, antum anggap la penulisan ni sbg satu tazkirah. Insha Allah, sy akan cube huraikan dgn konsep yg berlainan drpd yg dh dnyatakan dlm buku. Islam maksudnye selamat atau sejahtera. Berasal drpd perkataan sallama, yusallimu, taslima. Klu sy xsilap la kan. Klu salah, mohon antum betulkan.

Tapi dalam sudut syaraknye, Islam bermaksud menyerah diri kepada Allah dengan hati yang ikhlas. Ha, ni maksud Islam. Kalau kite tengok agama lain, Hindu, Buddha, name agama dorg ni diambil dr nme patung dorg ataupon nme Tuhan dorg kan. Berbeza dgn nama agama kite, kite xreka pon name Islam ni, tapi Allah yang berikan siap-siap bhw name agama yang paling lengkap dn sempurna di sisi Allah adalah agama Islam. Ya Allah, beruntungnye kite jd org Islam kan.

Alhamdulillah.


Ha, dh bace ayat dalam gambar kt atas nih. Lebih kurg cmtulah ape yg sy nak cube smpaikan. Cmni, sbg org Islam, agama Islam tu bukanlah skadar trtulis atas kad pengenalan je. Tapi Islam ni perlu merangkumi seluruh hidup kite. Daripade care kite berpakaian, bergaul, segala-galanya la. Sbb tu dikatakan Islam ni sifatnye menyeluruh, universal. Islam jugak amat particular. Sbb drpd sekecil-kecil bnde pon, Islam dan ajarkan kpd umatnye. Contohnye drpd adab makan smpailah adab nak tidur. Kan.

Cume bergantung kpd kite je smada nak ikut ataupon xnak ikut. Nak amik tahu ataupon xnk amik tau. Beruntunglah bg orang-orang yang mendalami Islam nih, sbb mereka dah hampir mendekati syurga Allah. Tapi alangkah ruginye kalo kite dh tahu, tapi xnk amalkan ajaran Islam nih. Nauzubillah.

Seterusnye plak kalo kite tengok hukum dalam Islam ni, xpernah berubah. Malah tetap drpd zaman Rasulullah dlu smpailah zaman Globalisasi skrg ni. Hukum Islam tu tetap, cume care perlaksanaannye berubah atau flexible. So, xsalah la kalo kite cakap Islam ni mudah dn indah. Islam xpernah mnyusahkan penganutnya tau. Insha Allah, antum fikir-fikirkanlah eh.

Islam mmbawa kite kpd matlamat hidup yang jelas. Islam jugak dh ckp yang menuntut ilmu ni wajib kpd setiap individu Muslim. Ape yg sy tertarik dengan kata-kata seorang Ukhti ni ialah :

"Kalo antum amik Law skrg. Islam xkate kite xleh blaja Law. Antum belajar sungguh-sungguh dn nanti jdlah seorang peguam atau hakim yang membela umat Islam. Bawa perundangan negara ke arah pemerintahan Islam. Dan dengan ilmu yang ade, antum jugak boleh jd pendakwah, peguam yang Islamik. Bile antum cakap atau antum berdakwah kt mne2, antum akan dihormati krn ilmu antum. Insha Allah."


Jadi, nilah kesimpulannya. Ha, antum fikir-fikirkanlah eh. Allah bg akal fikiran kpd antum untuk mmbezakan antara manusia dan haiwan. Tapi kalau antum xgune akal fikiran tu untuk berfikir antara baik dan buruk, maka xde bezalah antara kite dengan haiwan. Allah ciptakan manusia sbg khalifah di muka bumi utk berbakti dn menabur jasa. Tapi tangan-tangan manusia nilah jugak sbenarnye yg telah merosakkan bumi kurniaan Allah.

Masha Allah, banyaknye dosa kite. Tapi, Allah masih lg bertuerusan bg nikmat demi nikmat kpd kite. Lalaikan manusia ni sbenarnye. Allah menunggu dn terus menunggu saat manusia kembali kpdNya, mensyukuri sgala pemberianNya, kembali menyembah dan mengagungkanNya. Insha Allah, sinar Islam pastu akan kembali satu mse nnt.

Dan pd mse tu, kite akan berjumpa dengan Rasulullah dan ckp :
"Ya Rasulullah, aku xdpt kembalikan kegemilangan Islam pd waktu kehidupanku, tapi sekurang-kurangnya aku berjaya berusaha untuk kembalikan sinar ketika Islam sedang gerhana."

Insha Allah.
As Salam.

2 comments:

Aezudin said...

nampaknya aku perlu berusaha lebih untuk menjadi akh yg hensem.

Muhammad Adam bin Roslan said...

minx perkeceilkan skit ruang pos kamu ni.. terlalu lebar, susah nak baca.. maaf atas teguran..