Saturday, December 03, 2011

Love = Amnesia

Assalamualaikum sume.. :)

Hmm, cuaca redup dn mendung. Sinar mentari pon mcm samar-samar je. Agaknye nk ujan la ni. Xpela, Alhamdulillah. Hujan kan rahmat Allah. Sejukkn cuaca, tenangkan fikiran dn jugak bg tumbuh-tumbuhan hidup lebih subur. Insha Allah.

Rse mcm nk stadi, tp masih xde mood nk mmbace. Keje mmg banyak, psychology punye purposal blom siap lagi. Naseb baik assigment blom muncul, hehe. Alhamdulillah, smalam satu presentation pasal The Art of Public Speaking dh settle. Boleh la rilek sket, xyah pk lg dh. Hmm, topic untuk Term Paper pon dh dpt approval, Insha Allah. Yang tinggal, hanya usaha sndri untuk mnyelam ke dasar buku-buku Law yg bertimbun minta dibaca dn difahami ilmunya.

Tapi, tibe-tibe je tangan ni rse mcm nk menaip. Menari atas papan kekunci la literally. Hehe. Hati rse mcm nk bercakap soal Cinta lagi. Mungkin dgr mcm mmbosankan, bg sesiapa yg mmg Anti-cinta sebelom kahwin ni. Tapi sy xkesah, sy neutral. Itu hak individu utk saling mencintai. Cume jangan smpai lupa hak Allah kpd hati kite. Insha Allah.


Sy penah hadapi situasi ni. Kawan baik sy dlu, selalu berusrah same-same. Saling bertukar pandangan ttg pelbagai perkara. Kami cukup rapat. Boleh kate stiap mse kami bersama, susah dn senang. Tapi mungkin ini takdir Allah, akhirnya Allah pisahkan kami seketika, maybe. Sebab die sudah mule bercinta dgn seorg lelaki yg sy xkenal. Sbb cinta, hbungan kami renggang. Malah, kami jarang skali dpt berborak atau keluar makan same2.

Hebat kan penangan cinta manusia ni. Sampai lupa sgala-galanya. Tapi ape-ape pon, sy masih bersyukur pd Allah. Sy sntiasa berdoa agar pasangan ini kekal shingga prkahwinan. Jangan ade sbarang prtelingkahan antara mereka. Mudah-mudahan dimakbulkan. Krn sy masih sygkan sahabat sy, kebahagiannya adalah kebahagiaan sy juga. Hmm, pelik kan. Nape la sy boleh crite pasal ni tibe-tibe.

Blom abes lg, bukan sy je yg die dh lupakan. Malah, iklim agama dn didikan rohani jugak dh ditinggalkan sekian lama. Xde lg istilah usrah terkeluar dr mulutnya, xde lg bacaan Quran yg meniti, dn penampilannye jugak dh berubah sedikit demi sedikit. Dr tudung labuh yg menutup aurat dgn sempurna kpd shawl yang menampakkan dada. Subhanallah, berat sungguh ujian Allah pdnye.

Bile trkenang kmbali pertemuan dengan die 3 tahun lepas, sy rse sebak sgt. Kwn baik yg sy kenali dlu kerana ilmu agama yg mantap dh berubah serta merta hanya krn cinta lelaki. Bukan semua org akan diuji mcm ni, tp kwn sy ni dh terpilih utk ujian cinta. Dn hari ni, dh langsung xde khabar berita drpd die. Mungkin die smakin lalai dn jauh dr Allah, atau Insha Allah, mungkin die sudah insaf, sedar dn bertaubat dengan taubat yg sbenarnye.

Bercinta xsalah, tp andai mmbawa kite kpd kelalaian dn lupa akan Allah, maka tinggalkanlah cinta tu. Sesungguhnye, pasangan yg mmbawa kite kpd Allah, yg smakin mndekatkan diri kite kpd Allah itu adalah yg terbaik. Carilah pasangan yg sesuai, yang punya agama dalam hatinya. Yang imannya masih utuh, xkan bergoyang dgn cinta duniawi. Insha Allah.


Ha, itu kisah lame. 3 tahun lepas. Skrg ni kt Universiti pon sy masih ade pengalaman yg sama. Hehe, mcm-mcm karenah manusia skrg. Kadang-kadang bile fikir semula, mcm lawak pon ade jugak. Insha Allah, sy mohon pd Allah, janganlah sy termasuk dalam kalangan org-org yg menipu diri sendiri. 

Dh tgok gmbr kt atas nih..? Haha. Lain kan perwatakan seorg perempuan ketika di rumah, time blaja, pastu time biase je dgn time kuar dgn pakwe. Kan..? Kt umah bukan men serabai lg, rambut kembang mcm singa, hehe. Time belajar muke pucat, layu je mate. Time kuar dengan kawan2 pon biase je, xde lawa sgt. Skadar pakai ape yg ade je, tp bile jumpe pakwe... Wah, hebat..! haha.

Xkesahla kan. Tapi yg sy perasan, pakaian ketika solat. Yg lelaki xleh nk kate ape la kan, sbb dorg boleh solat pakai ape sje asalkan suci dr najis. Yg pompuan ni, mcm-mcm ragam ade. Ade yg telekung dh smpai jd warne kuning dh. Mungkin dh dimamah usia agaknya. Huhu, ade plak telekung dh smpai nmpak tangan. Maknenye pendek la, mungkin dh xsesuai dgn saiz badan. Hmm, mahal sgt ke nak beli telekung tu. Sampai xnk tuka langsung supaya nampak cantik sket, selesa time bribadah. Huhu.

Klu jumpe buah hati, bukan men lagi. Minyak wangi sebotol sembur, bedak sekilo tepek kt muke. Bersinar-sinar dr jauh. Tapi kenapa xwat cmtu jugak bile jumpe Kekasih Abadi kite, Allah. Allah ciptakan kite, tp kite mcm malas-malas je nk jumpe Dia. Ala kadar je, tu pon nasib baikla solat. Huhu, kan3..?

Sy yakin antum pon penah terfikir bnde ni. Ni pemikiran yg kite kne ubah tau, jangan berterusan mcm ni. Xgune nk melawa depan pakwe, dpn lelaki, dpn kawan-kawan, wat tambah dose je tau. Dose sbb tabarruj, dose sbb riak, ujub, takbur, sume ade, Tapi kalau kite melawa dpn Allah, lg Allah suke. Dapat pahala, ketenangan hati pon dpt. Insha Allah.

Hehe, tu je..
As Salam.

3 comments:

Azmi Khan said...

Salam...
sy suka la entri kali nie... ia menginggatkan sy tentang kisah yg dan pengalaman sy berhadapan dgn manusia yg bernama sahabat.

pakaian ketika solat lelaki pun sama je( x semua). ada yg pakai singlet je solat. nak ade yg lg teruk tu pakai baju pun tak. tu la manusia yg bemcm2 ragamnye.....

nur_alhadi said...

hehe, xpelah.. yg penting sumenye tutup aurat, Insha Allah.

Anonymous said...

betul ke?