Saturday, December 03, 2011

Menuju Mardhatillah.

Assalamualaikum sume.. :)

Alhamdulillah, Allah kurniakan mse lapang utk sy terus menulis. Tibe-tibe je skrg dh msuk bulan Disember. Huh, penghujung tahun. Tapi masih permulaan Tahun Hijrah bg umat Muslimin dn Muslimat yg dikasihi Allah. Insha Allah. Xlame lg kite akan melangkah ke tahun penuh konspirasi, 2012. Semoga Allah masih berikan kite peluang utk terus hidup dan terus beribadah dengan ikhlas.

Ade org tanye, nape post sy akhir2 ni byk brkenaan Cinta dan Pasangan. Subhanallah, sebenarnye sy pon agak xperasan bnde ni. Terima kasih sgt bg sesiapa yang perihatin. Tapi nak wat cmne kan, penulisan sy bergantung spenuhnye pd hati dan akal. Hmm, dn jugak ade sedikit perasaan. Jadi, ape je yg sy tulis kt cni adalah mengikut ape yg sy lalui dn sy dh rasai. Insha Allah.

Macam ni baru namenye satu Perkongsian.
Heheh, semoga Allah izinkan.


Satu hari yg indah dalam minggu yang wonderful, sy tertanya-tanya kenapa ramai perempuan suke make-up. Ha, xkirelah Islam ke bukan. Xkirelah tua ke muda. Xkirelah bangsa sekalipon. Sbb pd sy, make-up ni sbenarnye mcm menyusahkan jer. Sy penah skali je pakai lipstick, and sy rse lemas. Akhirnye sy basoh semule.. Hehe, teruk kan.

Paling-paling pon sy akan pakai bedak je, maklumla musim panas. Kulit kadang-kadang berminyak. Mama pesan, bedak ni bukan utk tujuan nk cantik-cantik je, tapi bedak boleh lindung kulit drpd rosak dn kering sbb cahaya matahari. And I think, betul jugak tu. Hmm. Lagi satu sbb yg mmg sure la sy akan pakai bedak ni ialah apabila terbangon dr tidur dan tiba-tiba ade hal kt luar. So, nak elakkn muke nmpk mcm bgon tdo tu kne la pakai bedak.. Haha, just joking..!

Tapi lepas sy bace kata-kata kt ats ni, smakin byk pulak sy berfikir. Betul ke perempuan slalu make-up, pakai lawa-lawa hanya kerana nk tarik perhatian lelaki. Macam xlogik, tapi still boleh diterima rsenye. Hmm, antum plak pk cmne..? Sebab lelaki mmg akan jatuh cinta dengan ape yg dorg lihat dn nampak. Mcm peribahasa, xkenal maka xcinta la kan. Hehe, huhu. Konfius.

Dan perempuan jatuh cinta dengan ape yg dorg dengar. Hmm, yg ni sy rse agak betul sbb sy pon penah rse cmtu jugak. Nilah sbb terjadinya Cinta Muka Buku, Cinta Skype la, alaa, dlm enset pon boleh bercinta kan. Walhal, xpernah bersua muke pon. Hanya mndengar suara je, seorang perempuan ni boleh lalai dn terus jatuh cinta. Angau xtentu pasal. Huhu.

OK, abaikan.
Berhenti ya.


Pape hal pon, kite xdapat lari dr hakikat ni. Hidup Umpama Sebuah Roda. Kadang-kadang kt atas, dn kadang-kadang kite di bawah. Tapi selagi mana roda itu bulat, kite masih ade peluang untuk berusaha naik semula kat atas. Just pemikiran antum je yg akan mnentukan. Tapi bukan ini roda yang sy maksudkan. Hehe

Tengok gmbr kt atas dn hayati. Mula-mula, kite naik basikal dengan mak ayah. Mak ayah bonceng kite kan. Pastu bile dh besar sikit, mak ayah belikan kite basikal baru. Untuk kite bermain kt depan rumah. And then, kite makin besar dn besar, kite plak beli basikal len. Untuk kite bergerak dr satu tempat ke satu tempat yg len. Dan akhirnye, bile kite dh tua dn xlarat, kite masih akan bergerak dgn kerusi roda. Tapi bukan kite yg kayuh, hanya org len je yg boleh sorong kite. Huhu.

Satu lg situasi yg xde dlm gambar ni. Nanti bile kite dh mati, kite akan naik kereta jenazah. Masih beroda. Cume bezanya kite je yg mungkin dh xleh nk melihat mse tu. Masha Allah, kematian itu pasti kan. Jadi, janganlah kite sia-siakan kehidupan kite yg singkat ni. Hanya sementara, pinjaman dr Ilahi. Sebagai jambatan utk kite menuju akhirat. Menyiapkan segala bekalan sepanjang perjalanan.

Hidup ni seketika, sekejap je. Pejam celik, kite dh berumur puluhan tahun. Tibe-tibe je dh dewasa. Esok lusa kite mungkin akan meninggalkan dunia dn segala isinya. Kite pasti akan tinggalkn segala yg kite cintai. Cume lambat atau cepat, itu rahsia Allah. Yang pasti, kite akan bertemu Allah. Maka, carilah cinta Allah sebelum kite cari cinta manusia yang xmenjamin di alam abadi nanti. Subhanallah.


Dalam idup ni, xde sape yg dapat kawal kite sepenuhnya. Hanya kite je yg ade kuasa untuk lalui segalanya. Kalo kite nak berubah, hanya kite yg boleh ubah diri kite. Kalo kite nak jadi baik, hanya kite je yg boleh wat diri kite semakin baik. Ustazah, lecturer, cikgu, ustaz ke sume xleh nk tolong bentuk diri kite. Ape yg org sekeliling boleh bg hanyalah ilmu dn sokongan. Dan tanda-tanda org yg bijak tu adlh apabila die gunekan akal die utk berfikir. Berfikir ttg kebesaran Allah. Tuhanmu dan Tuhanku.

Iman dan taqwa boleh jd simbolik kepada payung tu. Segala dugaan dn cabaran boleh kite hadapi dengan adenye iman dn taqwa. Ingat lg dulu, Ustazah ade pesan:

"Dalam hidup, jangan kamu cepat melatah. Sentiasa bersabar dn tenanglah hadapi semua dugaan. Sebab dugaan tu datangnye dari Allah. Untuk mantapkan iman di hati kamu, untuk kuatkan jiwa kamu yg semakin matang dlm mengenal dunia. Yang penting, dalam hati kene ade iman yg utuh. Itulah penyelamat kamu nnt."

Huh, rindunye nasihat cikgu-cikgu sekolah. Masa terus berlalu dn berlalu. Masa xkn boleh kembali. Yang tinggal hanya kenangan. Subhanallah, Terima Kasih Allah kerana mmpertemukan aku dengan guru-guru yang baik. Yang berjaya mendidik aku mnjadi seorang pelajar kehidupan. Insha Allah.

Nasihat-nasihat ini amat berguna bile dh msuk alam universiti.
Sebab diri akan bebas-sebebasnya. Iman pulak turun naik.
Oh, Allah. Engkau Maha Mengetahui.


Ade org kate, buat je pape ikut hati. Hmm, kalau ikut hati maka matilah jawabnye. Hati ni anugerah Allah, mmg kite kene hargai, malah pandangan Allah jugak jatuh pd hati yang bersih. Tapi konfem ke hati kite ni bersih. Huhu, antum rse hati antum dh bersih ke..? Susah kan nak jawab. 

Mcm mne nk tahu hati antum bersih ke x. Kalo dlm Lagu Mata Hati nyanyian kumpulan Hijjaz, die kati hati yang bersih ni akan melahirkan firasat yang tepat. Firasat yg benar. Mungkin ade jugak betulnye, sbb Allah pasti ade dalam hati org-org yang hatinya hebat. Insha Allah. Kalo hati yg kotor plak, kebenaran akan nmpk mcm kebatilan dn yg batil tu akan nmpk mcm yg benar. Ini bahaya.

Insha Allah, Allah dh kurniakan akal yg baik kpd antum. Jadi, gunakanlah untuk berfikir. Nak buat apa-apa, pastikan xlanggar syariat Allah, pastikan xlanggar peraturan semasa, maka Insha Allah itu adlh perkara yg diredhai Allah. Niat tu yg utama, niatkan segalanya hanya kerana Allah.

As Salam.

2 comments:

DeritaMerindu_se said...

menarik :) artikel ini..

Anonymous said...

salam saudari.. menarik dn sgt berguna..