Thursday, December 15, 2011

Rase Mcm Nak Cmpak Awk Luar Bas..!

Assalamualaikum sume.. :)

Alhamdulillah, udara sangat-sangat nyaman. Haha, sy ade kt library UiTM Bukit Sekilau nih. Huh, mmg sejuk betul la kan. Sbenarnye td niat sy dtg nk cari artikel pasal Music Therapy, pastu smpai sni tros tangan rse mcm nk menulis dlm blog ksayangan ni. Hehe, oppsss. Sy masih Law Student, just a little research about music therapy. Don't worry, be happy. Hahah

Alhamdulillah thumma Alhamdulillah..
Mood arini agak baik, agak tenang, agak gembira.
Insha Allah, berkekalan smpai bile-bile kalo ini yg terbaik.

Nak tahu sbb ape..? Hah, sbb mggu dpn dah stat cuti. Hmm, sminggu je cuti tapi cukup mggembirakan hati dan jiwa dan perasaan dn sgalanya la. Tapi lepas cuti tu, mmg sesak la jiwa raga. Ade forum, ade debate, ade public speaking, huh, macam-macam keje dh menunggu. Xpe, biarkan je. Yang lepas biarkan berlalu, yang akan dtg lupekan dlu.. Hahah, jgn gune ayat ni. Xbagus.


Ada satu prkara yg sy nak sgt kongsikan dgn antum. Perkara ni jadi hari Jumaat lepas, time sy dn classmate bru naik bas dr Kampus Padang Lalang menuju ke kediaman kami di Kampus Bukit Sekilau. Kejadian yg sgt menyakitkan ati, rse mcm nk campak je sorg kawan ni kt luar bas. Geram sungguh, mulut xde insurans. Maybe sy yg lebih2 emotional mse tu, maklumlah sbb penat kan. Tapi mmg salah pon ape yg die ckp tu, mcm la die tu bagus sgt. Huh..

At first, sy mmg malas sgt nk dgr ape yg makhluk Allah ni borakkan dengan kawan die yg berada di sbelah sy. Sbb sy mmg agak sedikit xmnyukai perangai and sikap die. And start dr kejadian ni, no wonder la if sbenarnye ramai lg student lain yang menyampah dgn die. Malangnya, die yg sy maksudkan ni adlh seorg wanita. Yg spatutnye suaranya bagaikan burung berkicau, merdu dan suke didengar. Tapi, aiyoo, xtau la nk ckp cmne kan.

Ade ke patot die ckp kt kawan die yang die xsuke orang-orang Pantai Timur. Sy ni bukanlah org berdarah Pantai Timur tulen, tapi sy agak terasa la dgn statement die tu. Die cakap org Pantai Timur ni (Terengganu, Pahang and Kelantan) xmaju, kolot. Aduh, mmg berasap kot sy dgr. Die xsedar ke tempat yg die belajar ni pon kat Pantai Timur yg xmaju tu. Berlagak betul. Mentang-mentangla org KL. Sudahla..

Sy ni lahir je kt Kuantan, and then membesar kt KL jugak. 18 tahun sy dok KL, dh masak dh dgn sikap sombong, bongkak, berlagak pandai masyarakat KL nih. Tapi sy xpenah pon kutuk-kutuk org KL, termasuklah die walaupon sy mmg bnci die 130%. Subhanallah, Astaghfirullah. Die xsdar ke yg org-org yg die banggakan kt KL tu pon banyak yg asal dr Pantai Timur. Kalo xde org-org Pantai Timur yg berhijrah ke KL, ingat boleh maju ke KL tu ha..?? Huh.

Sesedap ati je mulut tu brcakap, xjage sensitiviti masyarakat sekeliling langsung. Memang patot la ramai org xsuke die. Sy mmg marah betol-betol time tu. Kebebasan bersuara konon, abestu hati org len ni xpayah nk jage la. Ikut suke hati je nk cakap pape. Xgune la Allah bg akal suruh fikir sbelum bercakap kalo cmtu perangai manusia. Antum yg bace cite ni, renungkan semula. Jangan amik elemen-elemen kemarahan sy ni, tapi amik la pengajaran yang ade.


Melalui pengalaman ni jugak, malam tu sy muhasabah diri. Pandai ke kite ni, kaye ke kite ni, ape skalipon taraf idup kite, org KL ke, Pantai Timur ke, org Utara ke, kite sumenye same. Darjat kite xde beza pon di dunia ni. Same jer, faham x. Yang jd bezanya hanya nilai Taqwa. Allah pandang tu je tau. Taqwa antara kite nilah yg akan bezakan darjat kite kt syurga nnt. Allah, indah kan ajaran Allah. Kite sume hamba Allah, taraf hamba jer. Hamba yg hina, lemah, yg tindak tanduknye sntiasa diawasi Allah.

#Ingat! Ape yg kite cakap, buat, Allah akan balas. Samada baik atau buruk, bergantung pd kite sndri.
Ha, amek kau.

Lagi pngajaran yg boleh sy cari ialah bercakap hanyalah perkara yg berfaedah. Xyah la nk kutuk-kutuk orang, nk ngumpat pasal kelemahan org len sane sini, seolah-olah mcm kite ni xde salah jer. (Actually, sy pon kadang-kadang termengumpat jugak kalo xpuas ati sgt2). Tapi kalo nak sangat mngumpat, buke Al-Quran, kaji Hadis Nabi, ade adab-adab tertentu kalo kite nak mengumpat. Then, kalo rse diri dh cukup syarat2 tuh, adab2 dh boleh jage, ha, barulah mengumpat. Kan dapat pahala. Xdela makan daging saudara sndiri.

Smalam time sy tgh berfacebooking, ade jumpe satu ayat nih. Die ckp ayat ni die pon dapat dr kawan pendakwah die. Kalo antum pernah bace ayat ni, maka ini adalah tazkirah buat antum. Kalo antum xpernah bace ayat ni, maka ini adalah ilmu baru untuk antum. Insha Allah.

"Alaaah, yang sibuk nak bergaduh, bercakaran sesama sndiri ni, sbenarnye orang-orang yang dah xde kerje len lagi nak buat. Sebab, kalau kite sibuk bekerja untuk Islam, kite mane ade mase nak tengok kelemahan orang lain lg dh.."

Ha, ayat ni khas ditujukan kpd sume pembaca Muslimin dn Muslimat.
Dan terbaeek utk dihadiahkan kpd makhluk Allah yg sy citer kat atas td.


Heheh, konklusinye sket la ni. Antum maybe terkejut tengok sy post mcm ni kan. Rsenye ni bukan kali pertama kot sy citer bnde yg buat sy marah. Sebelom ni antum knal sy sbg penulis yg byk tulis psal dakwah, cinta dalam Islam, pasal hal ehwal Muslimat je. Tapi nilah diri sy yg sbenar.

Love what you are. Sy xnk jd hipokrit. Sy jugak manusia, ada kekurangan tertentu. Maybe iman sy xsekuat antum, maybe ilmu sy hanya setitis berbanding dengan antum. Sy gunakan kemahiran dn kelapangan utk
menulis ni xde niat lain dah, hanya kerana Allah. Sy nak ajak antum ubah paradigma antum. Tetapkan dalam hati, tanam dalam-dalam.

"Setiap yang berlaku (baik atau buruk) pasti ade hikmahnya. Setiap masalah (kecil atau besar) ade jalan keluarnya. Sumenye ade pada Allah. Tugas kite hanya berdoa dan terus berdoa SELEPAS berusaha dan tawakal."

Insha Allah. Be yourself.
Kite hamba Allah, kite jugak Khalifah ciptaan Allah.

As Salam.

4 comments:

Anonymous said...

kebebasan bersuara tak bermakna kita bebas mngatakan ape sahaja tanpa memikirkan hati dan perasaan org lain .. sy memg org yg mulut lazer..but then ,, kalau nak ckp pun, kite still kene pikey sensitivity org len .. jgn maen redah je ..
so.. sabar je la yee .. :)>along<

Azmi Khan said...

jgn benci2 org tak elok.....
nie perkara BIASA dlm malaysia.

tp sy bangga dgn negeri2 pantai timur kerana kebykkan ustaz berasal dr pantai timur.....

Teacher Basariah said...

sabar ye dik..

Dr Ibnbakr said...

Allah tidak melihat maju dan kolotnya perwatakan,jatuh bangunnya sebuah kerajaan,tapi yang dilihat tahap keimanan dan ketakwaan.

"apa dan dan siapa kita nanti,kita tetap hambanya.."

Tidak perlu mendabik dada soal ke'modenan' diri,kemajuan negeri.Cermin diri,di mana kedudukan kita di sisi Ilahi?