Thursday, December 29, 2011

Updated..!!


Assalamualaikum sume.. :)


Heheh, ade kawan-kawan dah bising sbb blog lame xdiupdate dengan kisah baru. Nak wat cmne, busy lorh. Skarang ni pon mncuri mase je. Esaimen bertimbun-timbun. And sampai xtau nak start wat yang mane dlu. Huh, penat sbenarnye jd student ni. Btollah org kate, jd student adalah saat yang paling sibuk dn memenatkan dalam idup. Tapi actually best jugak, sbb xyah pk hal-hal lain. Belajar, belajar dan belajar jer.

Tapi pape hal pon, Allah kan Maha Mengetahui ape je yg terjadi. Allah dan aturkan segalanya ikut kemampuan kite. Cume yang salahnye kite, sebab kite xtau di mane kemampuan kite yang sbenar. Kite ni manusia je, selalu mengeluh, putus asa, cepat mengalah. So, no wonder la sbb mmg sifat manusia ni lemah.

Tapi. Kite takleh lemah selamanya. Kite kene bangkit, jadi antara manusia yang hebat walaupon sifat kite lemah. Jadi kuat, kan Allah bersama kite. Kite dh x perlukan pape lg dah selain Allah. Allah Maha Hebat.

Ok, stop membebel. Kesian antum kne bace. Haha
Xkesah sbb sy xpakse antum bace pon kn. Antum yg sukarela. Haha


Btw, cuti mid sem kali ni agak seronok. Sbb sy ade due adik lelaki kt umah. Ha, biasenye adik sy sorg je. Tapi adik sedara sy pon ade kali ni. Jadi, umah ni xdelah sunyi sangat. Dan adik sy pon xdelah kebosanan sgt sbb die dah ade kawan. Cume yg xbrape nk seronoknye, esaimen~ Woo..

Utk hari ni, sy nak wat kajian, haha, chewahhh~ xdela, research kot. Xbanyak, sket je, pasal Poligami. Wah, Konsep Poligami Dalam Islam. Dulu pernah dengar tau org cakap Islam ni agama yg zalim sbb mmbenarkan poligami dalam kalangan penganutnye. Sy terfikir, betul jugak kot. Sebab kalo tengok orang putih, mane ade kite dgr masalah suami kahwin ramai kan. Sumenye amalkan Monogami, kawin sorg je.

Tapi, membaca kan kunci ilmu. Lepas sy bace dan bace beberapa buku kt library, sy rse pandangan ni dh salah. Islam bukan yg pertama anjurkan poligami sbb poligami dh wujud sebelum Islam dtg lg. Yg bezanya cume kehadiran Islam melicinkan lg proses poligami nih. Islam masukkan batasan had poligami, Islam masukkan elemen keadilan dn mcm-mcm lg la.

Org Kristian plak dorg xamalkan bnde ni sbb dorg kate poligami ni stu larangan dlm agama dorg. Ntah, tu sy xsure la plak. Tapi kalo kite gune Kitab Injil, bukan Bible tau sbb Bible ni dh diselewengkan, Kitab Injil xde pon larang konsep kahwin ramai ni. Timbulnye larangan tu bile org Kristian terpengaruh atau terikut2 dengan ajaran nenek moyang dorg yang sembah berhala. Wallahua'lam.

Satu tajuk yang menarik utk terus dirungkai satu persatu.
Poligami dalam Islam sangatlah indah.


Ok, abes tajuk Poligami. Tu tajuk presentation sy. Nampak menyeronokkan jugak la. Tapi xtaula nnt mse presentation ape respond Kaum Adam. Hehe, tunggu jelah. Sy akan kumpul dalil banyak-banyak. Kahwin bukan utk berseronok, tapi sbenarnye nak memelihara wanita dr dianiaya. Sy penah dgr org cakap. Kalo la lelaki tahu yang mereka lebih mudah masuk neraka sbb dosa isteri-isteri dorg, mesti xramai lelaki yang nak kawin. Apatah lagi kawin ramai. Ha, xtau.

Hmm, dah la tu. Haha. Last skalo sy nak promote satu blog ni utk antum bace dan antum jugak boleh kongsi pendapat antum. Tapi khas mengenai A.U.R.A.T sahaja. Aurat ni luas, samada lelaki atau wanita. Ni blognye, http://jomcoveraurat.blogspot.com .. Ha, jemput antum sume singgah kat sane tau. Bg pembaca artikel sy, kt ctu pon ade artikel sy jugak.

As-Salam