Thursday, January 12, 2012

Terima Kasih wahai Allah.. :)

*post sehari sebelom 13 Januari.. Happy becoming Birthday, Hidayah..

Assalamualaikum wbt.. :)

Setiap hari dn ketika, sy nak pesan satu kalimah yang sakti dn hebat utk jadi amalan antum.
Xde yang lain selain kalimah mulia, Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah sntiasa.
Percaya dan yakin, kalimah keramat ni akan bwa byk kegembiraan utk antum.
Secara sedar mahupun xsedar. Tapi pasti akan ada. Insha Allah.

Pagi tadi, sy rse macam xnak bangun dr tidur. Kalau boleh, sy xnk hari ni muncul dalam hidup. Bia je malam semalam berlalu tanpa ada siang. Huhu, jiwang pulak dah tengah2 hari nih. Ha, antum nak tahu sebab ape..?

Sebab 12 Januari 2011. Result MUET akan keluar. Huh.

Perasaan..?
Gementar, takot, tak yakin, malu, gelisah sumenye ade.
Nak tidur, tapi xboleh. Bile dh terlelap, terjaga semula sbb mimpi dapat Band X. Aduhai.
Lapar, tapi xde selera nak makan. Tapi beli la jugak makanan, takot kebulur plak ujan2 nih.

Tapi dengan kepercayaan dn keyakinan pada Allah, sy panjatkan kesyukuran yang sangat-sangat banyak. Saat ini sy rase mcam nak menjerit sekuat-kuatnya yang Saya Cintakan Allah. Btw, mesti antum terfikir ade ape dengan result MUET tu smpai nampak macam penting sangat dlm idup sy kan. Hehe, mmg sangat penting pon.

Xpe, sy citer eh.
Antum sume tahu kan sy student Pre-Degree Law kt UiTM. Jadi, saya baru persediaan utk gi Degree Undang-Undang. Alaa, lebih kurang macam matriks la jugak cume matriks ni xpasti lagi bidang mane dorg dapat dn universiti mane yang akan amik dorg. Tapi sy dh selangkah ke UiTM dan MUET (yg result die kuar arini tu) la yang akan jadi penentu sama ada sy boleh masuk Degree Law UiTM ke x. Selain MUET, of course la kne dpt pointer above 3.0 utk due2 semester. Insha Allah. Dn Alhamdulillah. Skrg prjuangan sy hanya tinggal nk maintainkan pointer final exam nnt je. MUET dh lepas, semester satu jugak dh selesai.

Alhamdulillah, again and again. :D


Bagi kwn2 yang dh chek dr malam td, dn yang baru je dpt tahu result masing2 hari ni, tahniah sy ucapkn bg yang berjaya melepaskan diri antum utk capai Band 4, 5 dan 6. Tahniah banyak2, dn sy nak ingatkan antum yg kejayaan ni adlh rahmat Allah. Mmg dr hasil usaha dan berkat antum belajar, tapi andai xde rahmat dr Allah, maka antum xkan dpt jugak kejayaan tu walau seisi dunia datang membantu.

Tak lupe jugak kpd sahabat yang bukannya tak berjaya, tapi mungkin belum rezeki antum lagi agaknya. Percayalah, Allah dah simpankan yang lebih baik kpd antum. Bukan skrg masanya, tapi mungkin akan datang atau Insha Allah kt syurga nanti. Antum sume hanya perlu percaya dan yakin pd Allah. Pesan Nabi, Alhamdulillah 'ala kulli hal. Katakan Alhamdulillah dalam segala urusanmu. Insha Allah.

Haha, dr mule smpai dh tgh blog kan asik sebut pasal MUET je. Nak wat cmne, mmg topik hangat seluruh UiTM hari ni pasal result MUET. Jumpe kawan-kawan td pon dh xde tanya-tanya kabar. Sume tanye pasal result. Haha, betapa hebatnye penangan MUET nih. Huhu, Alhamdulillah.

Untuk Mama dengan Abah. Keputusan ni khas untuk kalian.
Bila dapat je keputusan td, xde yang lain terbayang di minda selain kegembiraan Mama dn Abah yg mmg akan berharap anak perempuan tunggal ni berjaya dengan baik. Alhamdulillah.

Untuk sahabat dan senior yang banyak membantu, terima kasih.

Lecturers of course, hanya Allah je yang boleh balas jasa antum sume.

:)



Tp kan, pape hal pon. Sy rse nak citer jugaklah bnde ni kat antum. Sebab sy sndri mcm xbrape nk percaya lagi dengan keputusan sy yang boleh kate baik ni. Sbb pengalaman dlu tengok, senior-senior yang bukan main fasih lg cakap omputih pon xlepas msuk Degree Law sbb MUET kandas. Ade yg kene ulang smpai 3 kali baru lepas. Ulang tu xpelah. Tapi mase dh bazir satu hal, duit pon dah bazir. Nak amik MUET dlu RM60 je, skarang dh up RM100 pulak. Huhu.

Pastu sy ni masih xleh nk caye dengan result dn smpai skrg senyum sorg2 bile pk balik sbb sy xhebat pon English. Haha. Nak dgr sy speaking macam mat saleh tu mmg payah la kan. Sy akan speaking English juz bile trpakse. Macam ade test ke, forum macam smalam ke, atau bile lecturer tanye soklan and time presentation. Huh, tu pon gagap dan mmg xyakin sangat la. Blom pk soal malu lagi. Haha.

Tapi kalo bab bace dengan menulis dlm English ni agak oke la sket. Alhamdulillah, sy boleh faham klu org cakap atau tulis dn sy bolehla jugak menulis karangan 2 smpai 3 mukasurat. Masalah sy banyak kt speaking la kirenye. Ni la yg sy nak tunjuk kat antum yang sebenarnye yang berjaya sekarang bukanlah saye. Tapi rahmat Allah yang beri sy kegembiraan ni.

So, amik iktibar. Walaupon antum lemah, xpandai, xbijak macam org-org len, antum bukannye anak Steve Jobs kan, antum pon bukannya anak Tun Mahathir atau mcm Zetty Aziz tu, kite hanya manusia biasa-biasa je, sederhana je kemampuan kite. Tapi dengan keyakinan dn kekuatan antum bergantung pd Allah, antum pasti akan berjaya. Antum mesti dapat ape yang antum nak.

Janji, antum tunaikan segala hak Allah pd antum.
Ape Allah suruh buat, maka buatlah. 
Barulah ape yg antum nak, Allah akan bagi. 
Insha Allah.

****Kalo antum tengok orang-orang yang xsolat pon boleh je brjaya, orang yang xtutup aurat boleh je berjaya, bermaksud dorg ni xdelah patuh sgt suruhan Allah kan. Antum kene ingat, Allah ni Maha Adil. Allah bagi sgala kekayaan dn kepandaian kt orang-orang yang xtaat perintah Allah ni mmg lebih banyak dr ape yang kite dpt walaupon kite mmg 100% taat perintah Allah. Sebab ni mmg janji Allah untuk dorg sume..

***Nilah yang dikatakan Istidraj. Kebahagiaan yang Allah bg pd dorg tu sbenarnye untuk lebih menyesatkan dorg dn menjauhkan dorg drpd kebahagiaan Akhirat nnt. Tmpat di mana antum dn juga sy, Insha Allah akan bergembira selama-lamanya. Insha Allah, makbulkanlah prmintaanku ini.


As Salam.
*masih gembira.. :D

#jangan risau, Insha Allah esok sy akan menulis lagi.
Sebab, esok 13 Januari, hari kelahiran sy..! :)

No comments: