Thursday, March 22, 2012

Warkah Untuk Lepasan SPM.



Hik Hik. Ehem. Cantik tak tulisan salam kat atas nih. Hehe, cantik la jugak kan. Copy paste je tuh. Kalau wat sendiri, Insha Allah mungkin akn jadi lebih cantik kot.

Ok. Mentang-mentang dah ade tulisan Assalamualaikum kat atas tuh, sy dh tak bagi salam kat antum kan. Haha, tape. Antum kene jawab jugak, sbb antum mesti dah bace tulisan kat atas tuh kan. Aish, cakap pasal tulisan Assalamualaikum je pon dh amik mase lime minit. Huhu.

Orait, nak berceloteh sikit je sebenarnye nih. Sebab buku Criminal Law, Contract Law dengan Tort dah setia menanti untuk dikhatamkan. Ha, nak cakap pasal result SPM adik-adik semalam.

Chewah, kene bahasakan diri akak la sekejap kan. Maklumla, next year i'm already 20 years old. :)

Dengar-dengar result Sijil Perkahwinan Malaysia (SPM) tahun ni hebat jugak kan. Tahniah la sangat-sangat kepada adik-adik batch 1994. Antum hebat jugak rupenye kan. Kepada adik-adik yang berjaya dapat result yang diidam-idamkan selama nih, tahniah, mabruk alaik. Kepada adik-adik yang kurang berjaya (bukan tak berjaya ye), jangan risau, hidup masih panjang, masih banyak examination yang akan adik-adik hadapi.


Satu yang akak nak ingatkan kepada adik-adik yang disayangi semua. Jangan merendahkan kawan-kawan yang tak hebat macam adik. Same je sume. Yang dapat 11A, jangan rendahkan yang dapat 10A. Yang dapat 3A, jangan rendahkan mereka yang xdapat ape-ape. Ingat, saat nilah Allah nak uji iman adik-adik. Sama ada adik-adik takbur, riak atau ujub dengan nikmat sementara yang Allah berikan ni.

Adik-adik yang dihormati.
Tak kesahlah ape pon result adik-adik tau. Adik-adik dah cakap terima kasih ke belom pada mak dan ayah? Adik-adik dah salam cikgu, cakap terima kasih? Dah mintak maaf belom kat cikgu-cikgu semua? Maklumlah, lepas ni kan adik-adik dah tak bergelar pelajar sekolah lagi. Jangan lupe jasa cikgu-cikgu tau. Diorang tu dah bertungkus-lumus ajar kite macam-macam dr Tingkatan 1 sampailah adik-adik dah besar panjang.

Hmm, kalau belom wat lagi ape yang akak sebut kat atas nih, nnt wat la ye. Jangan happy sangat tengok result tu sampai lupe sume benda yang penting-penting nii. :)

Ok***
Adik-adik dah boleh lupekan kisah SPM. Berjaya atau tak, itu letak belakang. Yang penting, berbekalkan ape yang Allah dah bagi kat adik-adik sekarang, adik bolehlah fikir mane arah tujuan adik lepas ni. Menuntut ilmu perlu diteruskan walau dengan apa cara sekalipon tau. Nak enjoy-enjoy sekejap bolehla, celebrate result dengan kawan sana-sini. Tapi jangan lama-lama, SPM bukan pengakhiran dunia. Dah enjoy dengan Allah belom..? Sujud syukur dah buat..? Ha, muhasabah la yeh.

Adik-adik kan dah besar~
 

Akak nak ajak adik-adik berfikir sekejap. Maybe adik-adik tak tahu ape yang perlu adik-adik buat sekarang ni. Adik-adik masih dalam cuti kan. Ade yang baru balik dr PLKN, welcome home..! Hehe, jangan terkejut tau. Akak pon bekas wirawati negara. Hehe, best kan pegi PLKN. Sape yang pergi je dapat rase keseronokan tu. Sape yang xdapat, mesti rase mcm tak nak pegi. Sape yang dh pergi, rase mcm nak pergi lagi jek. Hehe

Ade jugak adik-adik yang dah start bekerja, cari duit poket sementara kan. Ingat tau, jangan boros sangat duit gaji adik-adik tu. Nanti dah dapat offer nak masuk universiti, adik-adik akan guna banyak duit nak beli sume barang persiapan, nak bayar yuran itu dan ini. Belom masuk nak beli buku-buku lagi. Voucher buku dh nak abes tempoh kan. So, just be prepared with all my reminders ok.

Mase cuti yang panjang ni, akak mohon sangat-sangat supaya jangan disia-siakan. Kalau adik-adik rajin online, adik-adik bolehlah jalan-jalan dekat blog senior-senior ke, tanye dorang macam mane kehidupan lepas SPM. Macam mane kehidupan dekat universiti. Akak suroh adik-adik wat macam ni supaya adik-adik ade persiapan diri, mental dan fizikal. Jangan nnt adik-adik terkejut dengan budaya universiti. MAse tu, adik-adik sorang je, cikgu dah takde nak tolong suap segalanya.

Kalo ade antara adik-adik yang nak tanye akak pon boleh je. Akak ni style Islamik sket, maybe ade yang tak leh nak terima kan. But just mesej atau email akak, Insha Allah akk boleh bantu adik sume. And jangan lupe. Try la cari kos-kos yang adik nak sambung belajar nanti. Tengok sket-sket silibus adik-adik kat universiti nnt. Masuk group lepasan SPM kat Facebook. Be active wilth all the alert for university becoming student. Hehe. Tak lame lagi, kalo adik-adik ade rezeki, adik-adik akan bergelar mahasiswa dan mahasiswi macam akak. 

Tak sabar kan nak masuk universiti~ 


Kat rumah, wat solat hajat banyak-banyak. Minta Allah bg ape yang adik nak dalam idup. Tapi kalo Allah bg bnde yang adik-adik taknak, tanamkan dalam hati yang ketentuan Allah tu mesti ade kebaikan yang tersembunyi untuk mase depan adik-adik. Jangan risau tau. 

Macam result SPM nih jugak la. Adik-adik tak dapat yang terbaik (12A+) mungkin, tapi kat universiti nanti, sape tahu kalo adik-adik boleh dapat anugerah dekan setiap semester. Ha? Kan. Ade kebaikan dalam setiap ketentuan Allah. 

Ingat tau pesan akak. Nanti kalau akak ade bnde nak diberitahu kat adik-adik, akak akan tulis dalam blog ni cam bese. Setakat nih, tu je yang akak boleh ingatkan.

*** Bagi adik-adik yang berminat nak jadi Hakim, Majistret, Peguam, Peguam Syariah, ape-ape jelah yang berkaitan dengan Bidang Perundangan, adik-adik dialu-alukan untuk still keep in touch dengan akak yeh. Sape-sape yang terasa macam nak masukkan diri anda dalam Fakulti Undang-Undang, antum boleh la berhubung dengan akak untuk pelbagai maklumat yang menarik. Hehe.

Itu je setakat ni.
Wasalam.


5 comments:

♥SheTheLadyWhisper♥ said...

hello sis, sy syidah n baru je dpt result spm
sy minat jurusan undang2 dekat UIAM tapi saya dapt 3a je n sume credit
boleh ke sy diterima?

nur_alhadi said...

tahniah syidah. Utk law UIA, akak tak tahu sangat. tapi kalo ikut pengalaman, akak dpt 7A and mohon utk UIA tp xlepas. and akak xsure ape yang UIA nak sebenarnye. Ape yg akak boleh tolong, biasanya asasi undang-undang UiTM, UIA dn UM adalah yg bagus stakat ni. English dengan sejarah mesti A atau A+.. kalo x, susah la akak nk ckp. Yang lain kredit xde msalah rsenye. But for pre degree law at uitm, mesti ade at least 5A's including ur English and History.. :)

Anonymous said...

salam, adik, alhamdulillah, boleh je kalau 3A.. tp yg penting kena balance ar antara akademik ngan koko.. kalau ada rezeki, insyallah..
yg penting, dimana2 shj adik bljar, bljar lah kerana Allah SWT.. =D

Anonymous said...

salam.. kak ayul.. adik kina comel nak masuk uitm kuantan boleh x? muahahahaha~~~ xDD

nur_alhadi said...

asik-asik ko.. facebook muke ko, kt blog ak pon ko nyibuk.. hahaha