Wednesday, June 13, 2012

Belajar sambil Mengajar.. :)



Bismillah wa Alhamdulillah. Alhamdulillah, pagi ni tenang dan damai. Allah masih pinjamkan sy dua mata untuk melihat alam ciptaanNya. Allah masih pinjamkan sy due telinga untuk sy mendengar segalanya. Allah masih beri sy nyawa yang amat berharga. Dan paling utama, Allah beri sy akal dan iman yang sangat penting dalam idup nih.

Terima kasih Allah, terima kasih..!

Bg antum yang sudi bace post dan singgah di blog sy harini, cube antum muhasabah sejenak. Antum dah bersyukur ke belom dengan nikmat yang ada hari ni..? Sy yakin, antum jugak ade nikmat yang Allah anugerahkan pd antum. Antaranya, mungkin nikmat masa lapang sampai antum sempat melayari internet untuk mencari ilmu tambahan. Mungkin juga nikmat pandai membaca. :)

Ayuh, sy menyeru antum supaya rajin-rajinkan diri mengingati setiap nikmat yang kita ada.
Supaya kita dapat menanam sifat suke bersyukur dalam diri kite.
Dan dengan adanya sifat suke bersyukur, segalanya akan mnjadi cukup tanpa sebarang kekurangan. 
Insha Allah..! Moga Allah bantu.

*senyum dan terus tersenyum*
Moga-moga Allah terus bersama sy dan antum.
Moga-moga masih ade sisa kasih sayangNya untuk kite teguk bersama.
Moga-moga rahmat Allah akan berpanjangan sehingga ke syurga.


Ok, back to the point. Sbenarnye post arini nak cakap soal pendidikan, pelajaran, belajar, mengajar, mendidik dan ape-ape jelah yang berkaitan dengan ilmu. Sy harap sangat kalau ade antara students sy yang bace post ni. Tapi mungkin xdelah kot sbb sy xbgtau dorg psal blog ni, Facebook sy pon sy xgtau anak-anak murid. Segan. Malu. :P

Dalam hidup kite, kite xkan penah dapat lari dari situasi nih : Belajar dan Mengajar. Nak tahu macam mane kite boleh terlibat dalam due situasi yang sangat berbeza nih..? Senang je. Kite secara automatik akan gune segala pancaindera kite untuk belajar. Mungkin melalui mata, apa yang kite lihat. Melalui telinga, mengenai apa yang kite dengar dan macam-macam cara lagi. 

Mengajar pulak. Tanpa sedar, kite sebenarnye sedang mengajar orang lain.

Gaya kite berjalan, bercakap, berpakaian, penampilan diri, kebersihan diri, sumenye ade orang yang melihat dan memerhatikan kite. Hehe. Antum kene ingat, yang idup dalam dunia nih bukannya kite seorang kan. So, logik akal. Orang akan pandang kite selagi mereka mampu melihat. Same macam kite. So, kesimpulannya kite semua sedang belajar dan dalam masa yang sama turut mengajar.

Untuk belajar, kekuatan kene ada dalam diri kite. Kekuatan mental, fizikal, rohani dan segala jenis kekuatan la. Sy penah dengar satu ayat, mungkin dr Facebook : Kerja yang paling susah dan memenatkan adalah kerjaya seorang pelajar..! Betul. Sangat betul. Belajar susah sebab kite nak tahu tentang perkara yang kite tak tahu. Dan lagi tambah tambah susah bile perkara yang kite belajar tu sebenarnya kite tak nak pon amik tau.

Kunci utama untuk pelajar dan yang mengajar adalah MINAT. Kalau takde keinginan atau minat, nak makan pon tak lalu. Nak tidur pon tak boleh. Nak jalan pon malas kan. Ha, itulah pentingnya minat nih. Minat seerti dengan suka. Contohnya, nak belajar English. Ha, ramai orang Melayu cakap English ni susah. Tapi kalau difahami betul-betul, English ni bahasa jek, bukannye ade kira-kira pon. Xde formula pon nak kene hafal. Same je macam nak belajar Bahasa Melayu.

Tapi kenapa Bahasa Melayu kite rase senang. Tak payah belajar teruk-teruk pon boleh je buat karangan. Kenapa English tak boleh jadi sama macam Bahasa Melayu. Ha, soklan nih penah ditanya oleh anak murid yang saya sayangi.

Jawapannya senang. Sume boleh fikir. Kite selalu guna Bahasa Melayu sebab tu kite mahir Bahasa Melayu. Kite cakap Bahasa Melayu, kite dengar dan nyanyi lagu-lagu Bahasa Melayu, kite baca dan lihat Bahasa Melayu. Kite jarang guna Bahasa Inggeris. No wonder la kite hebat berBahasa Melayu. Kalau usaha yang sama kite buat untuk belajar English, jangan kate English, Arabic, Urdu pon kite boleh mahir. Hahaha. Betul kan..?


Ayat kat atas nih selalu kite dengar. Dan amat bagus jugak kite amalkan dalam idup kite. Pandang kepada orang yang kurang daripada kite. Ini akan timbulkan sifat bersyukur, qanaah (cukup dengan apa yang ada), sifat suka memberi, sifat ingin berkongsi dan macam-macam lagi akhlak mahmudah yang akan kite bentuk dalam diri.

Tapi ayat nih tak boleh kite gune dalam usaha mencari ILMU dan meningkatkan IBADAH. Konsepnye jadi lain. Kalau kite asik pandang orang yang lebih lemah dari kite, sampai bile pon kite takkan maju dalam ilmu pengetahuan. Kalau kite asik tengok orang yang tak beribadah, kite takkan rasa ade persaingan untuk lebih mantap dalam memperbanyak dan memperbaiki ibadah kite. Ha, jadi kene ubah la.

Bile belajar, tengok kawan-kawan yang lebih bijak, yang lebih kuat semangat, yang lebih rajin, yang lebih berusaha daripada kita. Kenapa kite tak boleh jadi macam mereka..? Soal diri kite. Kite dengan mereka sama je, ada tangan, ada kaki yang berfungsi. Tapi kenapa masa mereka belajar, kite menghadap televisyen. Kenapa masa mereka ulangkaji pelajaran, kite pergi merayap kat pasar malam. Dan natijahnya, masa mereka berjaya dan membahagiakan ibu bapa, apa yang kite dapat? Ha, fikir dalam-dalam.

Sama jugak dalam ibadah. Satu contoh. Nabi Muhammad banyak beribadah sedangkan Baginda maksum (tak melakukan dosa). Baginda solat sampai bengkak-bengkak kaki. Baginda sentiasa buat baik. Baginda tak pernah menyakitkan hati orang. Baginda selalu beristighfar walaupon tak penah buat dosa. Sedangkan Baginda Kekasih Allah dan kita hanya hamba Allah yang hina. Masa tu kite dapat nilai di mana tahap ibadah kite. :(

Sedih kan. Macam tak layak nak sebut syurga pon.
Nak masuk syurga, nak berjiran dengan Nabi SAW apatah lagi.
Rasa mcm kerdil sangat, mcm kecik sgt pahala kite.

Muhasabahlah sementara masih diberikan masa. Insha Allah.
Wassalam.


2 comments:

Muhammad Adam bin Roslan said...

terima kasij atas perkongsian.. berusaha untuk duduk bersama Nabi Muhammad di Syurga kelak

nur_alhadi said...

Insha Allah, mudah-mudahan makbul.. :)