Tuesday, October 09, 2012

Hilal Asyraf datang UiTM Shah Alam..!

 
Alhamdulillah. Seluruh syukurku milikMu wahai Allah cintaku. Rinduku milik kekasihMu yang agung, Muhammad saw. Alhamdulillah thumma Alhamdulillah. Semoga sesape je yang bace post kali ni dapat banyak pahala sebab antum ikut same berzikir. Insha Allah. Ingat ye, hati yang bersyukur je akan dapat rase bahagia bersama dengan Allah. :)
 
Syukur sekali lagi dan selamanya, hampir sebulan dah sy menjalani idup sebagai student kat bumi Shah Alam. Bumi yang sangat mencabar. Sangat-sangat menguji tahap keimanan dan kesabaran dalam diri. Petik kata dari ukhti tersayang, Kak Nurulhuda Najwa :
 
" Inilah kehidupan yang menuntut kesungguhan , tak semudah indahnya khayalan.. "
 
Dan benar, Allah tak pernah biarkan hamba-hambaNya yang lemah ni keseorangan hadapi cabaran yang mendatang. Sentiasa Allah datangkan pertolongan. Cume kite tak sedar dalam bentuk apa pertolongan tu hadir. Alhamdulillah. Allah sangat sweet, Allah sangat manjakan kite sebagai hamba. Tapi Allah juga Maha Pembalas, itu wajib kite ingat selalu.
 
Tuttt.. ** sy nak biarkan gambar bawah ni yang berbicara** Hehe.
Tadaa..!
 
 
Oh, hehe. Takdelah surprise mane pon sebab tu gambar dari belakang je kan. Alaa, sy segan la nak gi amik gambar depan akh Hilal. Sebab die mesti tengok sy, dan sy malu..! Haha, ntah pape je. Don't worry, antum boleh skroll beberapa gambar yang sy sendiri amik tau. Terima kasih enset sebab tak wat masalah. Alhamdulillah.
 
Ok, jadi post kali ni obviously akan berceloteh panjang lebar tentang perkongsian akh Hilal. Perkongsian ni bertajuk 'Nota Cinta Dia'. Sebelum antum berfikir jauh - Dia tu merujuk kepada akh Hilal sendiri sebenarnye. Talk ni dianjurkan oleh JPK Anggerik, UiTM Shah Alam. Walaupon sy dari Kolej Delima, sy tetap menyibukkan diri sebab minat punye pasal nak tergolong dalam taman-taman syurga ni. Alhamdulillah, best sangat. Tak rugi kot.

 
Akh Hilal kate cinta pada zaman sekarang ni dah jadi lekeh sebab kite sendiri yang memperlekehkan cinta tu. Bile sebut pasal cinta, yang ada dalam kepala kite ni mestilah adegan berpegangan tangan, ade cium-cium pipi sikit, mesti kene habis duit bergayut malam-malam, mesti kene sms selalu, dan yang paling teruk kalau ada yang meletakkan seks sebagai natijah percintaan. Nak bukti cinta, kene wat seks. Ini biasa kite dengar kan. Biasa tengok jugak. Huhu.
 
Ada jugak antara kite yang berpandangan, kalau cinta mesti kena kawin. Kan. Sebenarnye memanglah pengakhiran cinta yang baik selalunye dengan gerbang perkahwinan. Tapi tak semua cinta mesti kene kawin last-last. Contohnye, sy cintakan mak ayah sy tapi sy tak kawin pon dengan mereka. Sy cintakan Allah, mustahil sy boleh kawin dengan Allah. Logik tak ~
 
***
 
Lagi satu dalam situasi yang sangat selalu jadi dalam masyarakat kite. Bile anak-anak remaja cakap soal kawin, soal cinta dalam usia yang muda, yang ditakrifkan sebagai usia yang tak matang - mak ayah atau sesape je mesti cakap anak remaja ni gatal. Suke berangan. Suke berkhayal. Salah ke anak remaja berfikir tentang apa yang die nak daripada cinta die nanti..? Salah ke anak muda yang berfikiran jauh dan merancang masa depan diri dan generasi die..?
 
Jawapannye : Cinta sebenarnye adalah satu perkara yang betul-betul serius. Sebab dengan cinta jugak, umat Muhammad akan berkembang. Kita akan membina umat dengan adanya perasaan suci yang dipanggil sebagai cinta ini..! :) Takkanlah esok nak kawin, then hari ni baru nak dengar ceramah, nak menelaah tentang cinta yang bawak kesyurga. Ibarat nak masuk exam, tapi xde persediaan. Seolah-olah memang mintak nak gagal la kan jawabnye. Huhu.
 

 
Jadi langkah pertama sekali ialah dengan membetulkan kefahaman kite tentang cinta yang hakikatnya. Cinta bukanlah sesuatu yang remeh, bukan sesuatu yang sangat hina sebab ada unsur-unsur seks yang kite sendiri masukkan, dan cinta bukanlah sumting yang kotor. Fitrah bercinta ni disebut-sebut dalam Al-Quran, tandanya Allah meraikan kite, cuma ada batasan syariatnya.

 
Pastu muhasabah diri. Tanye pada diri kite, sape yang ajar maksud cinta pada diri kite..? Sape yang ajar kite macam mana nak bercinta..? Haa, of course la kite tahu cintan-cintun ni daripada movie-movie, drama Melayu, filem Korea dan sebagainya. Kalau kite kenal cinta daripada Hollywood, Bollywood dan Malaywood yang tak kenal Allah ni, macam mana cinta kite nak kenal Allah kan. Orang-orang Barat dengan halus menyuntik fahaman bahawa 'Seks itu adalah cinta..!'
 
Naudzubillah.
 
Bukan kite je sebagai muda-mudi yang terpengaruh dengan media tak elok macam ni, sebenarnya ibubapa pon turut same terpengaruh. Sebab tu ibu bapa bayangkan yang anak dorang akan wat bende-bende tak elok mase bercinta. Natijahnye, anak-anak dilabel dengan macam-macam perkataan tak elok.
 
Cuba kite fikir. Macam mana sesebuah filem atau drama ni nak bayangkan seorang lelaki dan seorang wanita yang bercinta..? Ha, mesti dengan adenye adegan pegang tangan, adenye ucapan I Love You and so on. Walaupon ade filem-filem Islamik yang cuba nak dihasilkan kat Malaysia, tetap cara dorang nak gambarkan cinta tu tak ikut syariat Allah. Fahaman kite dan masyarakat kite sendiri tentang cinta ni salah..!
 
Cinta mesti membawa ke syurga Allah.
Apa-apa yang membawa ke neraka, itu tidak sesekali dipanggil cinta...
 
- Akh Hilal Asyraf, 3 Oktober 2012 -
 
Analogi terbaik dari akh Hilal : " Ana ade seorang sahabat baik - ana sayangkan sahabat ana kerana Allah - ana cintakan sahabat ana kerana Allah - pastu ana tolak sahabat ana tadi ni masuk dalam api yang marak menyala, sebab ana betul-betul cintakan die kerana Allah - logik tak ade orang nak wat camtu..? Tak logik, tak logik.. Hehe.
 


Apa yang kite dapat tengok, dari Facebook, Twitter dan lain-lain, remaja kite arini sangat teruja nak tahu siapa jodoh mereka. Kite sibuk dok post dalam FB, "siapakah bakal imamku..?", "siapakah bakal makmumku..?". Haha. Macam cinta ni jelah matlamat idup kite. Soalan yang lebih penting sebenarnya ialah "Sekarang apa persediaan aku..? Aku ni macam mana dengan Tuhanku..?". Adakah aku ni dah cukup wat persediaan untuk dapat zauj atau zaujah yang soleh, solehah..?

#notetomyselftoo#

** Peringatan..!

Akh Hilal kate, novel selalu sangat wat cerita cinta yang berakhir dengan happy ending. Same jugak drama dan filem sebagainya. Kalau cinta, nangis la macam mana sekalipon mule-mule tu, last skali mesti terpantul jugak " alaaa, sweetnye pakwe die.." huhu. Happy ending. happy ever after, forever and ever. Hakikatnye, cinta tak semestinya berakhir dengan pernikahan. Dan nikah tu pulak tak semestinya akan bawak sampai kesyurga. Hidup tak pernah akan jadi happy ever after sebab kembar hidup adalah ujian.. :)

Kahwin bukan penyelesaian segala-galanya. Bukannya takde kes suami rogol anak dara lain, bukannye takde kes penderaan, penceraian yang banyak, suami kawin lari dengan wanita lain, sume tu kite sendiri boleh tengok kan. Lepas kawin, ujian akan jadi lebih bertambah-tambah lagi. Tapi kite tak sedar, kite masih sujud pada perasaan cinta yang lalai.

Putus cinta, bunuh diri.
Hangat bercinta, bunuh baby.
 
Orang yang matang takkan sibuk bicarakan tentang cinta yang alpa. Persiapkan diri dengan peribadi ahli syurga sebab kan cinta tu bawak kite pegi syurga.. :)
 
Masyarakat terbina dari sebuah keluarga. Kualiti keluarga melambangkan kualiti
masyarakat akan datang. Elok atau sebaliknya.
 
- Akh Hilal Asyraf -

 
 

 
 
Konklusinya, kalau kite didik anak muda kite dengan cinta yang sebenar, yang memang akan membawa ke syurga, kite sebenarnya akan mendidik anak tu dengan peribadi seorang ahli syurga. Insha Allah. Anak-anak yang bermasalah selalunya akan lahir dari latarbelakang keluarga yang juga bermasalah.
 
Akh Hilal jugak ade berkongsi tentang persiapan-persiapan yang kena ada sebelum bernikah. Bagi diri masa dan sebagainya. Ade jugak perkongsian tentang kehidupan akh Hilal sendiri yang baru je bernikah dengan zaujahnya, Masyitah pada Julai lepas. Alhamdulillah, zaujahnye sedang pregnant sekarang. :) Maaf sebab panjang sangat, tak larat nak tulis sume. Antum boleh beli buku Sebelum Aku Bernikah karya Hilal Asyraf sendiri. Dalam tu, Insha Allah pengisiannya lebih mantap dan teratur.
 
DAN, ade jugak pendapat akh Hilal sendiri tentang Nikah Khitbah yang selalu jadi bualan remaja yang nak sangat bernikah awal. Nikah awal tak salah, tapi cukup ke pengalaman dan ilmu antum nak mndirikan rumahtangga yang membawa ke syurga. Memanglah manusia takkan pernah dapat jadi sempurna. Tapi kene berusaha untuk jadi sempurna. Nikah Khitbah zaman sekarang adalah satu alternatif yang dah disalahguna. Bahaya, sebab nikah akan membentuk umat. Sama ada umat yang hebat atau hanya ibarat buih-buih di lautan je. Takde sesape yang takut buih, malah tak guna pon buih-buih tu.
 
Umat sekarang sangat malas nak baiki diri, apa jaminan yang umat sekarang akan berfikir tentang masalah umat yang semakin serius dari hari ke hari..?
 
- Akh Hilal Asyraf -
 
Ada jugak yang gunakan alasan 'takut terjebak dengan zina' sebab tu kene kawin awal. Akh Hilal cakap, tanye balik diri sendiri : 'Macam mana awak bercinta sampai boleh fikir takut terjebak dengan zina..? Mesti ade sumting yang tak kene dengan cinta awak tu sampai nak berzina pulak.' Huh, mantap jawapannya. :)
 
Alhamdulillah. Setakat tu jelah coretan sy kali ni. Nak bersiap-siap untuk ke taman syurga yang seterusnya, Kuliah Berkitab tetang Nikah kat masjid sebelah ni. Insha Allah, akan bawa beberapa kawan yang hatinya dah dekat dengan Allah. Biarlah cinta ni didalami sedalam-dalamnya sebab inilah masalah utama jiwa remaja hari ini.
 
p/s : tak lupe utk para pembaca yang tak kenal sape Hilal Asyraf ni. Silakanlah tanye encik google atau antum boleh cari kat Facebook yang tersayang.. Hehe.
 
Wassalam.
 

 
 

3 comments:

Anonymous said...

Hebat penulisan adik ni. Tk puas rasanya nk baca lagi. Teruskan menulis sayangku.

Anonymous said...

waaaah, Hilal Asyraf gi sana ke..? bestnyer.. nanti kongsi lagi tau.. seronok baca..

ketikketok said...

Adakah saiz jadi faktor pertimbangan anda? OMG kini di S.Alam sedia membantu. Lawat I AM GORGEOUS